fallback

Китайската валута с рекорд спрямо долара, инфлацията в страната расте

Силният ръст на излишъка в търговския баланс на страната, предизвикан от увеличения износ, води до рекордна инфлация за последните 11 години

11:01 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът в търговския баланс на Китай се увеличава с 14,7 на сто за последните 12 месеца до ноември. Стойността му е 26,28 млрд. долара при очаквания за увеличение до 26,55 млрд. долара. За единадесетте месеца на 2007 година показателят нараства с 52,2 на сто спрямо съпоставимия период година по-рано и възлиза на 238,1 млрд. долара.

Силното увеличение на излишъка се дължи на факта, че в рамките на на годишна база износът на страната е нараснал с цели 22,8 на сто и е достигнал стойност от 117,62 млрд. долара през ноември, съобщават от националната статистика на страната. От началото на годината експортът се е увеличил с 26,1 на сто и възлиза на 1,1 трлн. долара.

Същевременно с това се наблюдава и ръст при вноса, който през ноември се увеличава с 25,3 на сто на годишна база до 91,34 млрд. долара. За периода януари-ноември повишението е 20,5 на сто и е на стойност 865,5 млрд. долара. Сред стоките с най-голямо увеличение е вносът на петрол, който бележи увеличение от 12,5 на сто от началото на годината, като общото количество, внесено в Китай, е 150,3 метрични тона, или около 3,3 млн. барела дневно, съобщава Bloomberg.

Увеличеният излишък, който води след себе си големи капиталови потоци към Китай, е причина за засилването на инфлационния натиск в страната. От началото на годината правителството се опитва да води война с тази негативна тенденция, но въпреки неколкократното увеличение на лихвения процент и минималните задължителни резерви на банките, потребителските цени продължават да растат.

През ноември инфлацията нараства с най-бърз темп за последните 11 години, след като потребителските цени бележат увеличение с 6,9 на сто на годишна база, което е с 0,4 процентни пункта повече от регистрирания през октомври ръст от 6,5 на сто. Това вероятно ще принуди Централната банка да предприеме нови мерки, които, освен 11-то поредно увеличение на задължителните резерви и 6-то поредно повишаване на лихвения процент, ще включват и продажбата на нова емисия ценни книжа и инвестиции на средствата от излишъка в чужбина.

Днес китайските власти обявиха, че ще бъде организирана продажбата на специална емисия държавни ценни книжа на стойност 750 млрд. юана (102 млрд. долара), които ще имат матуритет 15 години и купон в размер на 4,45 на сто. Това се приема като крачка по набирането на средства за държавния инвестиционен фонд, който по предварителни планове ще разполага с капитал от 200 млрд. долара. Средствата ще бъдат използвани за инвестиции в чужбина с оглед по-ефективното управление на валутните резерви на страната.

Новините за китайската икономика доведоха до най-голямото поскъпване на местната валута за последния месец, достигайки най-високите си нива спрямо долара, откакто през 2005 година беше премахнат фиксираният курс между двете парични единици. Юанът поскъпна с около 0,22 на сто от 7,3933 USD/CNY в началото на търговската сесия в Азия до 7,3770 USD/CNY в началото на европейската търговия.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Китай е изправен пред забавяне на растежа, който според прогнозите ще достигне 11,4 на сто в края на годината. В случай че глобалната кредитна криза доведе до спад на световното търсене, то икономиката на азиатската държава е заплашена от спад на растежа до 10,7 на сто през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
fallback