fallback

Позитивни новини за пазара на труда в САЩ

Безработицата се запазва без промяна вече трети месец, заплащането расте, а фирмите продължават да назначават нови служители

16:08 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Работодателите в САЩ са наели повече служители през ноември, отколкото се очакваше, като същевременно с това нивото на безработица се запазва непроменено, което може да означава, че пазарът на труда ще успее да помогне на икономиката да избегне рецесията.
Работните места извън сектора на селското стопанство са се увеличили с 94 хиляди през ноември, което, макар и по-малко от регистрираните през октомври 170 хиляди, значително надхвърля прогнозите за 65 хил. новоназначени служители, става ясно от данните на Министерство на труда.
Паралелно с увеличаването на неселскостопанската заетост се наблюдава запазване на нивото на безработица от 4,7 на сто, което е без промяна вече трети месец. Предварителните очаквания бяха за ръст на безработицата до 4,8 на сто, съобщава Bloomberg. Пазарът на труда се следи доста отблизо от ръководителите на Фед, тъй като вероятно и той ще бъде взет под внимание при решението за лихвения процент в страната, което трябва да бъде оповестено във вторник.
Данните показват не толкова добра ситуация в неселскостопанския сектор на фона на публикуваното по-рано през седмицата изследване на ADP Employer Services, според което компаниите са наели 189 хиляди нови служители през ноември. В показателя на ADP обаче не се включва публичният сектор, откъдето вероятно идва голямата разлика.
От Министерството на труда в САЩ съобщиха още, че заплащането на труда се е повишило с 8 цента (0,5 на сто) спрямо октомври и е достигнало средна стойност от 17,63 долара на час. На годишна база ръстът на заплащането е 3,8 на сто. Средната седмична заплата за месеца пък се увеличава до 595,89 долара от 593,19 долара през октомври.
Новините се очакваха от трейдърите с голям интерес, тъй като предстоящото решение за лихвите в САЩ има много голямо значение за валутните пазари. Като цяло днес доларът отстъпва спрямо еврото, като в началото на деня курсът беше 1,4608 EUR/USD, а преди публикуването на данните в 15:30 беше достигнато ниво 1,4631 EUR/USD.
Към 16:00 едно евро се разменя за 1,4658 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
fallback