fallback

Силни данни за пазара на труда в Канада, валутата поскъпва

През ноември в страната са разкрити над 42 хил. нови работни места, заплащането на труда отбелязва нов ръст

14:59 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Канада продължава да показва стабилност, независимо от високите стойности на местната валута, които бяха регистрирани през последните месеци. Това става ясно от ситуацията на пазара на труда, данните за който бяха публикувани днес.
Въпреки че безработицата се увеличава до 5,9 на сто през ноември, новоразкритите работни места в страната са над пет пъти повече от прогнозите, показват данните на националната статистика.
Новите работни места в Канада за месеца са 42 600 при очаквания на анализаторите за едва 8 000. Паралелно с това средното почасово заплащане се увеличава с 4,2 на сто на годишна база, което е с 0,1 процентен пункт повече от измерените през октомври 4,2 на сто.
Очаква се ръстът в разходите на домакинствата, който се насърчава от силния пазар на труда, да доведе до поредна година на икономически ръст в страната въпреки проблемите, предизвикани от високите нива на канадската валута. Нарастването на икономиката обаче може да доведе до ръст и на инфлацията, а оттам - до увеличение на лихвите в страната.
За подобен ход обаче е рано да се мисли, тъй като лихвеният процент в Канада беше понижен едва преди няколко дни от централната банка, като основната цел беше да се облекчат местните производители с понижаването на стойността на канадския долар.
Новините за пазара на труда доведоха до рязко поскъпване на канадския долар. Спрямо еврото той повиши стойността си с над 150 пипса в рамките на 30 минути. След като по време на сутрешната търговия едно евро се разменяше за 1,4758 канадски долара, еврото поскъпна до 1,4834 EUR/CAD в 14:00 часа. Последва скок на „канадеца“ и към 14:40 кросът е при 1,4696 EUR/CAD.
По отношение на американския долар, канадецът отново се доближи до паритет, повишавайки стойността си от 1,0129 USD/CAD в 14:00 до 1,0041 USD/CAD в 14:40.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
fallback