fallback

Намалиха лихвите на Острова

Ръководителите на Централната банка понижиха лихвите, показвайки, че са готови да изправят страната пред инфлационен натиск, вместо да рискуват забавяне на растежа

14:41 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка понижи лихвения процент в страната за пръв път от две години насам, пренебрегвайки инфлационния риск пред заплахата от забавяне на икономическия растеж.
Решението на институцията е за понижение на лихвата с 25 базисни пункта до 5,50 на сто. Този ход беше очакван от преобладаващата част от анализаторите, макар че с оглед на сложната ситуация не можеше да се предвиди точно какво ще предприеме институцията.
Вероятно за понижението на лихвите са повлияли слабите данни за сектора на услугите, който нараства с най-бавни темпове за последните четири години. Важен фактор за решението са и високите лихви по междубанковите кредити, които през последните дни достигнаха рекордни нива. Основна причина за това развитие е голямото недоверие между отделните институции, предизвикано от неяснотата около рисковите експозиции на американския ипотечен пазар.
По този повод днес АЦБ организира аукцион за 10 млрд. лири, които могат да бъдат усвоени като кредит със срок от пет седмици от търговските банки. Това е поредният опит на институцията да увеличи ликвидността в банковата система, след като вече два ипотечни кредитора – Northern Rock и Paragon, изпаднаха в криза.
Също днес стана ясно, че индустриалното производство на Острова бележи изненадващ ръст през октомври. На месечна база увеличението е 0,3 на сто, след като през септември беше регистрирано понижение с 0,4 на сто. На годишна база индустриалното производство нараства също с 0,3 на сто при регистриран спад с 0,2 на сто през септември.
Новините се отразиха на търговията с британската валута и в рамките на 20 минути тя отбеляза спад спрямо еврото и долара. След като сутринта една лира се разменяше за 2,0287 долара, непосредствено преди публикуването на решението за лихвите курсът беше 2,0246 GBP/USD. Последва ръст на долара до 2,0190 GBP/USD в 14:25.
Спрямо еврото понижението е от 0,7195 EUR/GBP в 14:00 до 0,7202 ERG/GBP в 14:25. Сутринта курсът беше 0,7196 EUR/GBP в 9:00, като до 13:30 лирата поскъпна до 0,7178 EUR/GBP.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
fallback