fallback

Производственият ISM индекс в САЩ с нов спад

Понижението на показателя е минимално, но ръстът при цените на ниво производител е значителен

17:29 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на Института за мениджмънт на доставките (Institute of Supply Management – ISM) за месец ноември отбеляза спад с минималните 0,1 пункта до стойност 50,8 пункта, след като за октомври бе отчетена стойност от 50,9 пункта. Анализаторите прогнозираха по-сериозен спад с 0,5 пункта до 50,4 пункта.

Индексът на ISM за производствения сектор е водещ индикатор и измерва активността на мениджърите по покупките за месеца. Стойности над 50 са индикативни за растеж на сектора, а такива под 50 - за свиване. По подобие на индекса PMI в Европа, мениджърите по продажбите отговарят на анкета за своите очаквания за бъдещото развитие на сектора. Въпросите са свързани с броя на новите поръчки, нивото на заетост, продукцията, инвентара и др. Възходяща тенденция при този индикатор действа позитивно на валутата на страната.

Индексът, измерван от ISM за инфлацията в производствения сектор през ноември, от своя страна, отбеляза ръст спрямо стойността си от октомври. Показателят, който измерва повишението на цените, които производителите плащат за суровини и услуги, нарасна с 4,5 пункта до 67,5 пункта, като консенсусната прогноза бе той да се регистрира по-ограничен ръст до стойност 65,5 пункта. През октомври индикаторът отчете 63 пункта.

Резултатите се отразиха на търговията с американската валута и тя отстъпи спрямо еврото. След като по време на сутрешната търговия еврото поскъпна до 1,4706 EUR/USD в 9:30, последва рали на долара до 1,4630 EUR/USD в 11:20. Последва нов ръст на единната валута и към 17:20 кросът е при 1,4663 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 31.08.22 г.
fallback