fallback

Изненадващ спад в износа на Австралия

Дефицитът в търговския баланс с рекорд заради проблемите в организацията на износа, наводненията и високите стойности на местната валута

10:47 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът в търговския баланс на Австралия отбеляза неочакван ръст през октомври заради високите стойности на местната валута и затрудненията в основните пристанища на страната, които доведоха до спад в износа на полезни изкопаеми, съобщи Bloomberg.
Превишението на вноса над износа се увеличава до рекордните 2,98 млрд. австралийски долара (2,6 млрд. щатски), след като през септември беше отбелязана стойност от 1,92 млрд. австралийски долара, става ясно от данните на Бюрото за статистика в Сидни. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за свиване на дефицита до 1,8 млрд. австралийски долара.
През октомври износът на страната е намалял с 3 на сто до 17,24 млрд. австралийски долара, а вносът се е увеличил с 2 на сто до 20,22 млрд. австралийски долара. В резултат на това размерът на дефицита е нараснал до най-високата си стойност от 1959 година насам, когато е поставено началото на измерването на търговския баланс на страната.
Слабият износ се дължи основно на претоварването на мините, което е довело до задръствания и затруднения в организацията на жп и морския превоз на продукцията. За ниската му стойност влияние са оказали и наводненията в страната, заради които е заплашена реколтата от пшеница. Австралия е един от най-големите износители на суровината в света и проблемите могат да се отразят на цената на пшеницата в световен мащаб.
Новините доведоха до спад на австралийския долар и той отстъпи на американската валута от 0,8853 AUD/USD в 0:45 часа българско време до 0,8790 AUD/USD в 6:00. Последва поскъпване на австралиеца до 0,8824 AUD/USD в 8:30, а към 10:30 един австралийски долар се разменя за 0,8810 американски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 26.08.22 г.
fallback