fallback

Инфлацията в еврозоната на рекордно ниво за последните 6 години

Натискът за увеличаване на лихвите се засилва, но такъв ход би могъл да доведе до нежелателно забавяне на икономическия ръст

15:00 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната се засилва до най-високото си ниво от повече от шест години насам, което увеличава натиска върху Европейската централна банка да повиши лихвите. Същевременно с ръста на цените се наблюдава и увеличение на БВП, както и на индустриалното доверие в еврозоната.
Предварителните данни за индекса на потребителските цени през ноември в 13-те държави, приели еврото като единна валута, показват ръст от 3 на сто на годишна база, съобщават от Евростат. През октомври инфлацията беше на стойност 2,6 на сто, като прогнозите на специалистите бяха за запазване на същото ниво и през настоящия месец.
Основната причина за голямата инфлация е поскъпването на горивата, чиято цена се е повишила с около 75 на сто от началото на годината, както и на високите цени на хранителните продукти. Вземането на решение за увеличаване на лихвите обаче не е лесно, тъй като високите стойности на еврото заплашват икономическия растеж на еврозоната.
Прогнозните резултати за БВП в общността показват, че засега растежът се запазва, но не е сигурно дали ще продължи и през следващите месеци. Ръстът за третото тримесечие е 0,7 на сто, което представлява запазване на темпа от предходното тримесечие. Същевременно според предварителните данни на годишна база БВП се увеличава с 2,7 на сто при очаквания за ръст с 2,6 на сто.
Причината за ръста на БВП са увеличените с 0,9 на сто инвестиции от страна на компаниите, засилването на ръста на износа от 0,8 на сто през предходното до 2,5 на сто за настоящото тримесечие. След приключването на третото тримесечие обаче се наблюдават сигнали за охлаждане на икономиката, което се дължи най-вече на рекордните стойности на единната валута.
Това води след себе си спад на потребителското доверие в еврозоната за ноември с 1 пункт до минус 8 пункта при регистрирани минус 7 през октомври и очаквано подобрение до -6 за настоящия месец. Паралелно със спада на потребителското доверие се наблюдава ръст на индустриалното доверие и подобрение на бизнес климата.
Стойността на индекса на индустриалното доверие е 3 пункта, което е доста над измерения преди месец 1 пункт и очакваното увеличение до 2 пункта. Бизнес климатът пък се подобрява до 1,04 пункта при очаквания за стойност от 0,88 пункта и отчетени месец по-рано 0,75 пункта.
Новините се отразиха на търговията с еврото и то успя да възвърне част от загубените вчера позиции. В 8:00 българско време едно евро се разменяше срещу 1,4751 долара, а в 12:00 беше достигната стойност 1,4781 долара за евро. Към 14:40 кросът е при 1,4767 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
fallback