fallback

Силен ръст на индустриалното производство в Япония

Увеличеният износ за Китай и Европа може да помогне на икономиката на страната да излезе от затруднената ситуация, в които се намира

10:40 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Япония нараства до рекордна стойност през октомври, макар картината в страната да не е много розова на фона на поскъпването на местната валута и проблемите в жилищния сектор.

Коригиран със сезонните колебания, индексът на производството се увеличава с 1,6 на сто спрямо септември, когато беше регистриран спад от 1,4 на сто, съобщават от Министерството на търговията в Япония. Резултатът надхвърля предварителните прогнози на анализаторите, които очакваха ръст от 1,5 на сто.

Повишението се дължи на ръста на износа, който е от особена важност за бъдещето на японската икономика, тъй като в момента основния партньор на страната – САЩ, е изпаднал в сериозна криза, заплашваща местните производители с понижени приходи. Това може да доведе до задълбочаване на спада на потребителските разходи, които и без това се свиват заради понижението на заплащането на труда. За периода октомври 2006 – октомври 2007 година износът се е увеличил с 13,9 на сто, главно благодарение на нарастването на поръчките от Китай и Европа.

Утре се очаква да бъдат публикувани данните за безработицата в Япония, като очакванията са за запазване на стойността от предходния месец, която е 4 на сто. За последните два месеца показателят показа увеличение, което, съчетано с данните за жилищния сектор, вещае тежки времена за икономиката на страната. През септември строителството на нови жилища показа спад от 44 на сто, а прогнозите за октомври са за още по-големи понижения заради по-строгите изисквания при издаването на разрешителни за строеж, предава Bloomberg.

Днес йената се задържа на относително стабилни нива след вчерашното си понижение спрямо долара. От ниво 109,99 USD/JPY в 8:00 часа българско време японската валута отстъпва до 110,10 USD/JPY в 10:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 29.08.22 г.
fallback