fallback

Поредна порция слаби данни за САЩ

Поръчките на трайни стоки бележат трето поредно месечно понижение заради затегнатите условия на кредитиране в страната

16:26 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за поръчките на трайни стоки в САЩ показват по-голям от прогнозите спад за трети пореден месец, става ясно от съобщение на Бюрото за статистика в страната.
Новите поръчки за трайни продукти намаляват с 0,4 на сто (900 млн. долара) до 214,5 млрд. щатски долара. Ревизираната стойност за септември показа спад с 1,4 на сто, като анализаторите предвиждаха понижение и за октомври, но в рамките на 0,2 на сто.
Индексът на поръчките на трайни стоки, от който се изключват транспортните средства, също отбелязва спад, като неговото понижение е 0,7 на сто. Ако не се вземат предвид стоките за отбранителната индустрия, индексът бележи още по-голям спад – 0,9 на сто.
Спадът при поръчките се дължи основно на затегнатите условия по кредитирането от страна на търговските банки в САЩ заради кризата с високорисковите ипотеки. Понижението води след себе си и по-малки разходи за инвестиции, което може да се отрази на икономическия растеж на страната и пазара на труда.
В същия дух са и вчерашните данни за потребителското доверие в САЩ, които показаха значителен спад. Това засилва прогнозите, че през следващите месеци ще станем свидетели на ново понижение на лихвените проценти в страната.
Към момента валутните пазари не реагират на новините за индекса на поръчките, тъй като погледите са насочени към очакваното в 17:00 публикуване на данните за продажбите на съществуващи домове в САЩ за октомври.
След поскъпването си до 1,4713 EUR/USD в 15:00 днес, към 16:15 доларът отстъпва до 1,4770 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 12.09.22 г.
fallback