fallback

Еврото с първи сериозен спад спрямо долара от седмици

Данните за паричното предлагане в еврозоната обаче доведоха до успокоение на пазарите

14:03 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

В резултат на изненадващото понижение на потребителското доверие в най-голямата икономика на еврозоната – Германия, еврото отстъпи на американската валута с над 100 пипса от нивата, регистрирани вчера. Понижението на потребителското доверие се дължи основно на високите стойности на еврото, цените на горивата и затегнатите условия по кредитиране, който идват в резултат на кризата в САЩ.
Индексът на потребителското доверие, който се изготвя от немския институт Gfk, за декември е на стойност 4,3 пункта. За настоящия месец показателят беше на ниво 4,8 пункта, а анализаторите очакваха по-ограничен спад до 4,4 пункта. Регистрираната стойност е най-ниската от януари 2006 година насам и това засили очакванията, че може да се стигне до понижение на лихвите в еврозоната.
Данните на Gfk донякъде са изненадващи, тъй като изследването на института IFO на бизнес климата в страната показа неочакван ръст. От публикуваните вчера данни стана ясно още, че текущите икономически условия се оценяват от мениджърите на фирмите по-добре, отколкото се очакваше.
Предлагането на пари през октомври се е увеличило повече от очакванията, като отчетеният ръст е 12,3 на сто. Повече от прогнозираното М3 се увеличава и през тримесечието до октомври, като отчетеното повишение е 11,7 на сто на годишна база. Предварителните прогнози бяха за увеличение на предлагането с 0,2 процентни пункта до 11,5 на сто спрямо отчетените през септември 11,3 на сто. За трите месеца до октомври се очакваше паричното предлагане да остане непроменено при стойност 11,5 на сто.
Увеличението на паричното предлагане е довело до неговата най-висока стойност от близо 20 години насам. По принцип индикаторът се приема като сигнал за увеличаване на инфлацията през следващите месеци, което по всяка вероятност ще бъде взето под внимание при обсъждането на лихвения процент в еврозоната от страна на ЕЦБ. Опасността от повишаване на инфлацията може да доведе до отлагане на понижението на лихвите или дори до тяхното вдигане.
Слабите резултати за потребителското доверие доведоха до спад на еврото спрямо долара от 1,4823 EUR/USD в 8:45 до 1,4741 EUR/USD в 11:00, когато бяха изнесени данните за паричното предлагане. Последва стабилизация на курса и към 13:45 едно евро се разменя за 1,4728 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 29.08.22 г.
fallback