fallback

Доверието се завръща на валутните пазари

Най-ясно това се вижда от поскъпването на долара, както и от повишенията на високодоходните валути спрямо японската йена

11:15 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Повишението на американските борсови индекси от последната сесия доведоха до стабилизиране на валутните пазари. Най-ясно това се вижда от поскъпването на долара, както и от повишенията на високодоходните валути спрямо японската йена.

От началото на европейската търговска сесия американският долар поскъпва силно спрямо еврото, без за това да има видими причини. Някои анализатори сочат възможността Европейската централна банка да е предприела интервенция на валутните пазари с цел увеличаване на ликвидността. Очакванията за подобен ход от страна на ЕЦБ се засилиха след публикация във Financial Times от края на миналата седмица, според която институцията ще се намеси на пазара заради високата степен на недоверие между банките.

Както е известно, през последните седмици непрекъснато излизат нови и нови съобщения за проблеми в ликвидността заради кризата, която започна от ипотечния сектор на САЩ. Това доведе до ръст на междубанковите лихви, тъй като отделните институции не са наясно кой до каква степен е засегнат от кризата.

Днес доларът възстанови близо 90 пипса от стойността си спрямо еврото, поскъпвайки от 1,4821 EUR/USD в 8:15 часа българско време до 1,4736 в 11:00.

Завръщането на доверието се вижда най-вече от увеличаването на carry-trade сделките, тъй като те са най-показателни за рисковите апетити у инвеститорите. Две от най-използваните за целта валути – австралийският и новозеландският долар - регистрираха повишение спрямо другата основна валута при carry-trade-a - японската йена.

Австралийският долар поскъпна спрямо йената от 94,83 AUD/JPY в края на азиатската сесия до 95,36 AUD/JPY в 10:45. Същевременно новозеландската валута поскъпна до 82,39 NZD/JPY, след като вчера курсът беше 81,90 йени за австралийски долар.

Въпреки поскъпването спрямо йената обаче двете валути отстъпват на американския долар. Основната причина за това е спадът в цените на основните суровини, които са обект на експорт от Австралия и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
fallback