fallback

Продажбите на дребно в Япония с изненадващ ръст

Рекордните цени на горивата и големият брой продажби на леки автомобили са довели до най-големият ръст на продажбите през последната година

10:07 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Япония през октомври отбелязват най-големия си ръст за последната година в резултат на увеличените покупки на нови автомобили и рекордните цени на горивата.
Отчетеното повишение на индекса на продажбите на дребно е 0,8 на сто на годишна база при ръст от 0,5 на сто за септември, съобщават от Министерството на икономиката, търговията и индустрията в Япония. Анализаторите очакваха по-ограничен ръст до 0,7 на сто.
На месечна база продажбите нарастват с 0,3 на сто, след като през септември беше регистриран спад с 1,5 на сто. Предварителните очаквания бяха за ново понижение от 0,1 на сто.
Основната причина за увеличението на индекса са продажбите на автомобили, които нарастват до най-високата си стойност за последната година. Важна роля са изиграли и високите цени на горивата, които са увеличили приходите от продажби на бензиностанциите
Новините доведоха до поскъпване на йената спрямо американския долар, като от 108,83 USD/JPY в 2:00 часа българско време японската валута повиши стойността си до 108,30 JPY/USD в 5:50. Последва засилване на американския долар и към 9:50 курсът е 108,78 йени за долар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:57 | 19.08.22 г.
fallback