fallback

Дългът на частния сектор в Румъния с ръст от 51 на сто

Увеличението на кредитите в чужда валута може да доведе до отслабване на леята

16:11 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дългът на частния сектор в Румъния през октомври отбелязва ръст от 51,4 на сто на годишна база в резултат на по-голямото количество кредити в чужда валута, които са изтеглили населението и фирмите, съобщи Bloomberg.
Сумата на задълженията се увеличава до 133,3 млрд. леи (около 55 млрд. долара) към 31 октомври, показват данни на централната банка на страната. Спрямо септември увеличението е 3,3 на сто.
Общата сума на заемите в чужда валута, предимно евро, се увеличава с 63 на сто за последните 12 месеца и е равна на 68,6 млн. леи, докато кредитите в местна валута са нараснали с 41 на сто до 65,7 млрд. леи, съобщават от институцията.
Данните за задлъжнялостта на частния сектор са обезпокоителни, тъй като според ръководителя на Централната банка Мугур Исареску през последните месеци се наблюдава бум на кредитите в чужда валута, което може да доведе до поевтиняване на местната валута.
През последната седмица леята силно поевтиня спрямо еврото в резултат на разпродажбите на редица инвеститори, които предприеха закриване на позициите си в развиващите се пазари заради опасенията от разрастване на проблемите във финансовия сектор.
Днес леята поскъпва с 0,4 на сто до 3,597 леи за евро в 12:30 българско време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 03.09.22 г.
fallback