fallback

Добри сигнали за пазара на труда в САЩ, потребителското доверие расте

Молбите за помощ при безработица за седмицата до 17 ноември намаляват с 11 хиляди

17:10 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

През последната седмица броят на американците, подали молба за получаване на помощ при безработица, отбелязва спад, което е знак за известна стабилност на пазара на труда в момент, когато страната е разтърсена от сериозна криза в ипотечния сектор, валутата се обезценява и цените на суровините се повишават, предава AP.

Броят на молбите за помощи при безработица за седмицата до 17 ноември е бил 330 хил., което е с цели 11 хиляди по-малко от регистрираните седмица по-рано 341 хил. първоначално безработни. Прогнозите на специалистите напълно съвпаднаха с обявените днес от Министерство на труда в САЩ.

Средната седмична стойност на молбите за помощ за последните четири седмици, която се приема за по-стабилен и сигурен показател за състоянието на икономиката на страната, се понижи със 750 души спрямо предходната седмица до 329 750 души.

Същевременно с понижаването на първоначалната безработица броят на незаетите, които получават помощ от държавата, се увеличават със 7 хил. до 2,57 млн. души за седмицата до 10 ноември. Данните за този показател се публикуват с една седмица закъснение заради технологичното време по тяхната обработка.

Днес бяха публикувани и окончателните данни за потребителското доверие в САЩ за ноември. Индексът, който се изработва от Мичиганския университет, отбеляза изненадващ ръст с 1,1 пункта до 76,1 пункта. Консенсусната прогноза на експертите бе за запазване на регистрираните през октомври 75,0 пункта.

Индексът се формира, като 500 потребители отговарят на множество въпроси за потребителските си навици и своите настроения за икономиката. Показателят се счита за важен икономически индикатор, тъй като потреблението допринася за около 70 на сто от брутния вътрешен продукт.

По време на днешната търговия доларът успя да възстанови позициите си, след като сутринта беше постигнат поредният рекорд спрямо еврото при 1,4855 EUR/USD. В 13:00 американската валута поскъпна до 1,4777 долара за евро, но непосредствено преди новините за пазара на труда падна до 1,4842 EUR/USD. В 17:05 едно евро се разменя за 1,4828 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback