fallback

Инфлационният натиск на Острова се засилва

Решението на АЦБ за лихвите в страната се усложнява заради увеличението на потребителските цени в страната

12:37 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания премина над заложения от Английската централна банка таргет от 2 на сто. Това се вижда от публикуваните днес от Офиса за национална статистика данни за потребителските цени на Острова през октомври.

Стойността на индекса показва, че потребителските цени в страната са се увеличили с 0,5 на сто спрямо октомври. За последните 12 месеца ръстът е 2,1 на сто, което е с 0,3 процентни пункта повече от отчетените през септември 1,8 на сто.

Увеличаването на инфлацията вероятно ще принуди централната банка да увеличи лихвите, тъй като поддържането на умерена инфлация е основната цел, която институцията си е поставила.

Цените на стоките на дребно също се увеличават, отбелязвайки най-високата си стойност за последните четири месеца. Спрямо септември индексът се увеличава с 0,4 на сто, а за последните 12 месеца ръстът е с 4,2 на сто.

Публикуваните днес данни усложняват значително вземането на решение относно лихвените проценти. Това се дължи на факта, че по-рано този месец данните за износа на страната показаха, че местните компании изпитват трудности заради високите нива на британската валута. Понижаване на лихвения процент обаче би засилило допълнително инфлационния натиск в страната.

Днес лирата отново поскъпва спрямо долара. След като сутринта курсът беше 2,0621 GBP/USD, британската валута поскъпна до 2,0693 GBP/USD в 10:00, а към 12:25 курсът е 2,0685 долара за британска лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.11.07 г.
fallback