fallback

Търговският дефицит на Великобритания се увеличава

Високите стойности на еврото възпрепятстват износа и стимулират чуждестранните производители да внасят стоки на Острова

13:49 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът в търговския баланс на Великобритания се увеличава през септември, съобщава Националната статистика на страната. Общото салдо при търговията със стоки и услуги показва, че страната регистрира дефицит в размер на 5,1 млрд. паунда за месеца, което е с 900 млн. паунда повече от отчетените през август 4,2 млрд.
Разделен по групи, търговският баланс показва, че при услугите е постигнат излишък в размер на 2,7 млрд. лири, като стойността не регистрира промяна спрямо август 2007 година. При стоките обаче е отчетено увеличение на дефицита от 6,9 млрд. през август до 7,8 млрд. през септември. Износът е намалял с 200 млн. паунда, а вносът се е увеличил с 600 млн. паунда.
Данните показват, че заради високите нива на британската валута местното производство изпитва трудности, докато чуждите производители получават предимство. Това може да доведе до намаляване на лихвите във Великобритания през следващите месеци. На последната среща на АЦБ подобен ход не беше предприет заради неяснотата около последиците от финансовата криза.
Резултатите за увеличения дефицит в търговския баланс се отразиха на търговията с британската валута. Сутринта една лира се разменяше за 2,1125 долара, а най-високото ниво на паунда беше отбелязано в 12:20 при 2,1157 GBP/USD. Последва поскъпване на долара и към 13:40 курсът е 2,1067 GBP/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 24.08.22 г.
fallback