fallback

Повишиха лихвите в Австралия, „австралиецът“ близо до паритет с долара

Лихвите в страната бяха увеличени до 6,75 на сто заради инфлационния натиск, предизвикан от поскъпването на суровините, които Австралия изнася

09:07 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия увеличи лихвения процент в страната с 25 базисни пункта до най-високата за последните 11 години стойност от 6,75 на сто. Основната причина за това действие са опитите на институцията да овладее инфлацията в страната, която се увеличава заради ниската безработица и излишъка в търговския баланс.

В официалното съобщение на Централната банка на Австралия се казва, че инфлацията ще премине заложения за годината таргет. Според гуверньора на банката Глен Стивънс този ход е бил предприет благодарение на факта, че страната не е била засегната силно от кредитната криза, която започна от САЩ.

Както е известно, именно заради проблемите във финансовия сектор за момента повечето от водещите централни банки, сред които са Европейската, Английската и Японската, се въздържат от промени в лихвите. Това е продиктувано от неясните все още поражения, които кризата ще окаже на въпросните икономики.

Действието на Австралийската централна банка обаче не беше прието със задоволство от министър-председателя на страната Джон Хауърд, тъй като увеличените разходи за кредитиране могат да намалят неговите поддръжници и той да загуби насрочените за 24 ноември избори.

Към момента икономиката на Австралия се намира в 16-та поредна година на растеж, безработицата е на най-ниското си ниво от 33 години насам, а износът на суровини увеличава значително паричните потоци към страната. Това е довело до ръст на основният индекс на потребителските цени с най-големият от 16 години темп от 1 на сто за третото тримесечие, като по този начин годишната инфлация в страната достига 3,1 на сто.

Новината за увеличаването на лихвения процент изстреля австралийския долар до 23-годишен връх. Спрямо щатския долар от ниво 0,9292 AUD/USD в 00:30 часа българско време, когато беше оповестено решението, австралийската валута поскъпна с около пипса до 0,9375 AUD/USD в 9:00. Това засили спекулациите, че в близко бъдеще двете валути могат да достигнат паритет помежду си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 01.09.22 г.
fallback