fallback

Икономиката на САЩ с изненадващ ръст

По предварителни данни БВП на страната се увеличава до 3,9% в резултат на нараснали потребителски разходи и увеличен износ

15:47 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика отбелязва изненадващ ръст за третото тримесечие на годината, показват предварителните данни за брутния вътрешен продукт на страната. Оценката на БВП на САЩ за тримесечието показва ръст от 3,9 на сто на годишна база. През второто тримесечие на 2007 увеличението на показателя беше 3,8 на сто, а специалистите очакваха забавяен на ръста до 3,1 на сто за третото тримесечие заради кредитната криза в страната. По-високата стойност на икономическия растеж е резултат от увеличението на износа, инвестициите и потребителските разходи за периода, предава Bloomberg. Специалистите обаче очакват по-стриктните условия за кредитиране и проблемите в жилищния сектор да доведат до забавяне на растежа през последните месеци на годината. Потребителските разходи за тримесечието са се увеличили с 3 на сто след ръста с 1,4 на сто през второто тримесечие.

Данните за БВП са предварителни, като по-точни резултати се очакват в края на ноември или началото на декември, когато ще са събрани всички необходими данни за показателя. Ръстът на показателя се дължи още на увеличените покупки на оборудване и софтуер, които нарастват със 7,9 на сто на годишна база. За по-високата стойност на БВП помага и забавянето на ръста на търговския дефицит на страната, който се е увеличил само с 0,9 на сто за тримесечието. Най-голяма трудност за растежа пък са представлявали разходите за строителство, които намаляват с цели 20,1 на сто на годишна база. Днес се очаква да бъде оповестено решението на Фед за лихвените проценти в страната. Под внимание ще бъдат взети прогнозите за намаляване на икономическия ръст, проблемите в сектора на строителството и безработицата в страната. След оповестяването на изненадващия ръст на БВП американската валута повиши стойността си спрямо еврото. След като в 9:00 днес беше регистриран поредният исторически минимум на долара от 1,4470 EUR/USD, непосредствено преди обвяването на БВП американската валута поскъпна леко до 1,4457 долара за евро. Последва значително поскъпване на долара с около 35 пипса до 1,4422 EUR/USD в 14:45, а към 15:30 кросът е 1,4449 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 27.08.22 г.
fallback