fallback

Ясни сигнали за увеличение на лихвите в еврозоната

Безработицата намалява, инфлацията и спестяванията се увеличават. Потребителското доверие и икономическите очаквания регистрират пореден спад

14:24 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Публикуваните днес данни за безработицата, инфлацията и спестяванията в еврозоната дават сигнал, че в най-скоро време може да очакваме увеличение на основния лихвен процент в 13-те държави, въвели еврото като парична единица.

Безработицата в еврозоната през септември забавя ръста си до 7,3 на сто, става ясно от официалната статистика на Евростат. Отчетеното през август ниво на безработица е с коригирана стойност от 7,4 на сто, като прогнозите на специалистите бяха то да се запази и през септември. Ревизираната безработица е с 0,5 процентни пункта по-висока от първоначално съобщените 6,9 на сто.

Най-ниска безработица е отчетена в Холандия (3,1 на сто) и Дания (3,3 на сто), докато в Словакия и Полша е най-големият процент на безработни от населението – съответно 11,1 и 8,8 на сто.

За целия Европейски съюз нивото на безработица през септември е 7,0 на сто, като месец по-рано беше отчетена стойност от 7,1 на сто. Общо в 23 от всички 27 страни членки на ЕС безработицата е намаляла за последните 12 месеца, в 3 държави се е увеличила, а в Люксембург е запазена стойността от септември 2006 година.

Предварителните прогнози за инфлацията в еврозоната, които също бяха публикувани днес, показват, че потребителските цени през октомври се очаква да се повишат до 2,6 на сто на годишна база. Тази стойност е с 0,3 процентни пункта по-висока от отчетените през септември 2,3 на сто. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за забавяне на ръста на инфлацията до 2,1 на сто.

Очакваната стойност е по-висока от заложения от Европейската централна банка таргет за инфлацията от 2,0 на сто. Това вероятно ще принуди институцията да увеличи лихвите в еврозоната с цел съкращаване на паричната маса и ограничаване на кредитирането. В тази посока са и данните на Евростат за спестяванията в еврозоната. Те показват, че през второто тримесечие на годината домакинствата темпът на увеличаване спестяванията е 14,3 на сто. През първото тримесечие беше отчетена стойност на показателя 14,2 на сто.

Днес бяха публикувани и данни за потребителското доверие, бизнес климата и икономическото доверие в еврозоната за октомври, като и трите показателя показват по-ниски от прогнозните резултати.

Стойността на потребителското доверие се понижава до -6 пункта, като очакванията бяха за запазване на регистрираните през септември -5 пункта. Бизнес климатът се влошава до 0,87 пункта при очаквани 1,03 и отчетени месец по-рано 1,08 пункта. Спадът в икономическото доверие е с 1 пункт от 106,9 през септември до 105,9 пункта през октомври. Предварителните прогнози бяха за по-ограничено понижение до 106,5 пункта.

Всички тези новини засилват очакванията за увеличение на лихвите в еврозоната. Това се отрази на търговията с еврото и то отбеляза нови повишения. Спрямо долара след рекордното ниво от 1,4460 EUR/USD, отбелязано в 9:00 днес, евровалутата падна до ниво 1,4428 в 12:00, когато бяха съобщени новините за европейската икономика. Това доведе до нов ръст и към 14:00 двойката отново е близо до рекорд, като едно евро се разменя за 1,4459 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
fallback