fallback

Потребителското доверие в САЩ пада, цените на имотите - също

Доверието е на на най-ниското си ниво за последните две години, текущите условия в страната също се влошават

16:59 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителското доверие в САЩ през октомври се понижава повече от очакванията в резултат на ситуацията на пазара на труда и жилищния сектор. Индексът, който се изготвя от разположената в Ню Йорк изследователска група Conference Board е на най-ниското си ниво от две години насам, като стойността му е 95,6 пункта. Ревизираната стойност на показателя за септември е 99,5 пункта, а специалистите очакваха спад до 99,0 пункта, предава Bloomberg.
В ежемесечната публикация се казва, че е много вероятно потребителите да свият своите разходи , които към момента съставляват 2/3 от БВП на страната. Това подкрепя прогнозите за намаление на лихвите в страната, като решението по този въпрос ще стане известно утре.
Индексът на текущите условия на Conference Board също показва спад. Актуалната му стойност за октомври е 118,8 пункта, което е с 2,3 пункта по-ниско от регистрираните преди месец 121,1 пункта.
Друг доклад за състоянието на американската икономика беше представен от S&P/Case-Shiller. В него се казва, че цените на жилищата в 20 американски метрополитена са се понижили за осми пореден месец през август. Цените са намалели с 4,4 на сто спрямо август 2006 година, което е най-големият спад от началото на воденето на подобна статистика през 2001 година.
Очакванията са, че заради затрудненията при обслужването на голям брой ипотечни заеми, ще се стигне до обявяването на множество имоти за продажба, което ще доведе до още по-голямо намаление в цените през следващите месеци. По този начин притежателите на имоти ще реализират по-ниски доходи, което ще доведе до свиване на потреблението.
Днес доларът отново продължи да се понижава леко, задържайки се около рекордно ниските стойности от вчера. Сутринта едно евро се разменяше за 1,4385 долара в 8:30 сутринта. Последва ръст на еврото, като към 17:00 ч. кросът е на ниво от 1,4426 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 03.09.22 г.
fallback