fallback

Проблемите в САЩ се задълбочават, доларът с ново рекордно дъно

Потребителското доверие в страната е на най-ниското си ниво за последната година, доларът отново се понижава

17:24 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ситуацията в САЩ продължава да се влошава. През настоящата седмица всички основни показатели за състоянието на американската икономика показаха разочароващи резултати, което усилва натиска върху Федералния резерв да вземе мерки за подобряване на положението. Лошите данни довеждат след себе си голям брой последствия, като на пръв поглед основните проблеми са свързани с отслабването на щатската валута, което води до ръст в цените на суровините.

Последният важен показател за ситуацията в САЩ за тази седмица е потребителското доверие в страната, което през септември пада до най-ниското си ниво за последната година заради растящите цени на горивата и задълбочаването на ипотечната криза. Индексът на потребителското доверие, който се изготвя от Мичиганския университет, пада до 80,09 пункта. През септември показателят отчете стойност от 82,0 пункта, като консенсусната прогноза на специалистите беше тази стойност да се запази и през настоящия месец.

По-рано през седмицата бяха публикувани редица разочароващи данни за американската икономика. Продажбите на съществуващи жилища паднаха до най-ниското си ниво от 1999 година насам, а средната цена се понижи с 4,2 на сто. Паралелно с това от Министерство на търговията съобщиха за изненадващ спад на продажбите на съществуващи стоки и увеличение на безработицата.

Към момента ситуацията в САЩ става все по-сложна. Наред с понижените лихви в страната се наблюдава и повишаване на инфлационния натиск. Той е предизвикан основно от понижаващият се курс на долара, който довежда и до повишени цени на суровините на световния пазар. Сега погледите на инвеститорите са насочени към следващата среща на Фед, когато се очаква лихвите отново да бъдат намалени.

Ново понижаване обаче би довело до нов ръст и на вносните цени, а САЩ като най-голямата световна икономика са зависими от импорта на много видове суровини и потребителски стоки. Това обуславя сложността на ситуацията към момента и предизвиква сериозни дискусии относно вариантите за изход от проблемите.

От началото на годината американската валута е отстъпила с 13 на сто спрямо еврото, което е най-големият спад за последните четири години. Доларовият индекс, който показва движението спрямо шест основни валути, се е понижил с 10 на сто през 2007 година, като днес беше регистриран исторически минимум от 77.035 пункта.

Докато очакваме новото решение за американските лихви обаче, ставаме свидетели на нови и нови дъна на американската валута. Днес беше постигнат поредния рекорд на еврото, като в 15:10 беше регистрирано ниво от 1,4385 EUR/USD. В очакване на данните за потребителското доверие американската валута поскъпна леко до ниво 1,4370 долара за евро. Към 17:15 кросът е 1,4365 EUR/USD.

Спрямо британския паунд доларът успява да възвърне изгубените вчера позиции. Сутринта курсът беше 2,0510 долара за лира, като в 11:40 британската валута поскъпна до 2,0566 GBP/USD. Последва скок на долара до 2,0482 GBP/USD, а към 17:15 една лира струва 2,0496 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
fallback