fallback

Дефлацията в Япония продължава

Потребителските цени в страната се понижават за осми пореден месец, индустриалното производство също регистрира спад за септември

09:29 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в Япония отбелязват осми пореден спад през септември, което означава, че дефлацията в страната продължава въпреки опитите на правителството да промени ситуацията.
Основният индекс на потребителските цени в Япония, който не включва пресните хранителни продукти, бележи спад от 0,1 на сто за последните 12 месеца, съобщават от статистическото бюро в Токио. Това отговаря точно на предварителните очаквания на анализаторите.
Дори поскъпването на храните в глобален мащаб заради лошите климатични условия през настоящата година не успяха да доведат до инфлация в страната, като основна причина за това е прекалено ниското относително тегло на тази продуктова група в кошницата за измерване на потребителските цени.
Паралелно с това индустриалното производство на страната през септември намалява с 1,4 на сто спрямо август. Консенсусната прогноза за индустриалното производство беше за по-ограничено понижение с 1,2 на сто, съобщава Bloomberg.
По-рано този месец ръководителят на Японската централна банка Тошихико Фукуи заяви, че очаква цените да подновят своето нарастване, тъй като производството на страната се намира във възходяща тенденция, предава Bloomberg. Данните за дефлацията обаче вероятно ще попречат на увеличаването на лихвите в Япония. Следващото заседание на централната банка, когато ще бъде обсъждан този въпрос, е насрочено за 31 октомври.
Новините за японската икономика се отразиха на търговията с йената и тя отстъпи от позициите си спрямо долара. От ниво 113,96 йени за долар в 2:30 българско време, когато трябваше да бъдат публикувани данните, японската валута отстъпи до 114,38 USD/JPY в 5:30. В 9:10 един долар се разменя за 114,29 йени.
Спрямо еврото йената също отстъпва. В 2:30 курсът беше 163,25 EUR/JPY, а в 9:10 едно евро струва 163,81 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 08.09.22 г.
fallback