fallback

Инфлацията в Австралия се увеличава по-бързо от очакванията

Основният индекс на потребителските цени в страната бележи най-големия си ръст за последните 16 години

11:20 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за основния индекс на потребителските цени в Австралия за третото тримесечие на годината показват, че инфлацията в страната се увеличава с най-бързия темп за последните 16 години. Това от своя страна засилва спекулациите, че централната банка на страната ще увеличи лихвите, които в момента са 6,5 на сто и са на най-високото ниво от 11 години насам.
Основният индекс на потребителските цени в страната, който се измерва от централната банка чрез претеглена оценка, в която не влизат цените с най-голямо повишение и най-голямо понижение, се увеличава с 1,0 на сто спрямо второто тримесечие на годината. Ръстът е по-голям от очакваното повишение с 0,8 на сто. На годишна база индексът нараства с 3,1 на сто, съобщават от Бюрото за национална статистика в Сидни.
Увеличаващите се цени на храните и енергията са довели до засилването на инфлацията, подобно на останалите големи държави, които са публикували данните за третото тримесечие, съобщава Blomberg. Това вероятно ще принуди централната банка да предприеме ново увеличение на лихвите. В тази насока са и данните за пазара на труда от последните месеци, които показват, че безработицата е на най-ниското си ниво от 33 години насам.
По-популярният индекс на потребителските цени, в който са включени по-голям брой стоки, показва забавяне на ръста си спрямо предходното тримесечие, като се повишава с 0,7 на сто спрямо 1,2 на сто за периода април-юли. Този показател обаче не може да се третира като точно отражение на ситуацията, защото в него основно място заемат горивата, които понижиха цените си през периода. Освен това в съставянето на индекса за първи път бяха включени правителствените отстъпки за гледане на деца.
Данните за инфлацията доведоха до повишаване на курса на австралийската валута. Тя поскъпна спрямо американския долар от ниво 0,8972 AUD/USD преди публикуването на резултатите в 4:30 до 0,9039 AUD/USD в 5:10. Последва ръст на американския долар и към 11:05 един австралийски долар се разменя за 0,8962 американски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 17.08.22 г.
fallback