fallback

Продажбите на дребно в Канада с неочаквано голям ръст

Канадският долар поскъпва спрямо основните валути в резултат на завръщането на рисковите настроения

17:06 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Канада за август се увеличават повече от очакваното. Индексът на продажбите се повишава с 0,7 на сто за месеца, след като за юли беше отчетен спад от 0,9 на сто, показват публикуваните днес от Националната статистика на Канада данни. Предварителните прогнози на специалистите бяха за ръст на продажбите на дребно с 0,5 на сто.

Индексът, измерващ продажбите на дребно без да се включват покупките на автомобили, отбелязва ръст от 0,3 на сто за август, което съвпада с консенсусните очаквания на анализаторите. През юли беше отчетен спад на показателя с 0,3 на сто.

Днешните данни доведоха до ново повишение в курса на канадската валута. Като цяло през последните дни канадецът бележи повишения спрямо основните валути в резултат на пренасочването на инвеститорите към вложения във валути на държави износителки на суровини.

Търговията с такъв род валути показва, че у трейдърите се завръщат рисковите настроения и те залагат на високата доходност на парични единици от този род. Това се предопределя от очакванията, че заради повишеното търсене на суровини в световен мащаб и рекордните цени на металите и горивата, държавите износителки ще получат по-големи парични потоци отвън, което ще ги принуди да предприемат увеличения на лихвените проценти.

Днес канадският долар отбеляза спад спрямо американския по време на сутрешната търговия, когато курсът беше 0,9752 USD/CAD. В 15:00 часа един канадски долар се разменяше за 0,9630 американски долара, но след данните за продажбите на дребно трендът се обърна и канадската валута поскъпва до 0.9665 USD/CAD в 17:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
fallback