fallback

Румънската лея е най-нестабилна от валутите на развиващите се държави

Финансовата криза на световните пазари са се отразили силно на румънската валута, прогнозите са за забавяне на икономическия ръст

11:48 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Румъния е силно засегната от финансовата криза, която започна от САЩ, като валутата на страната е отбелязала значително поевтиняване. Това, според доклад на рейтинговата агенция Coface, е довело до превръщането на леята в най-волатилната парична единица сред валутите на развиващите се държави, предава информационният сайт ReporterNet.com. Вследствие на това от Coface са намалили рейтинговата оценка на Румъния от А4 до А4-.
Нестабилността на румънската валута и недоверието към нея са значителни, като това се дължи основно на трудностите за поддържане на дефицита в платежния баланс на страната на настоящите му нива (по прогнози за настоящата година около 14 на сто от БВП на Румъния).
Повод за притеснение дава и рязкото повишаване на задълженията на местните компании, като от Coface предупреждават, че в случай на силно обезценяване на леята ще бъде отбелязан спад на икономическата активност и платежоспособността на фирмите ще бъде застрашена. Основната опасност за платежоспособността на компаниите е увеличаването на задълженията в чужди валути в частния сектор.
Валутните проблеми на Румъния вероятно ще продължат и занапред, става ясно от прогноза на Raiffeisen за икономиката на страната. Тя предвижда забавяне на икономическия ръст в страната спрямо предишните прогнози. Актуализираните очаквания за увеличение на БВП на Румъния през третото тримесечие са на стойност 4,6 на сто при предишни прогнози за икономически растеж от 5,8 на сто.
Забавянето на ръста се дължи основно на очакванията за ръст на инфлацията през октомври до 6,4 – 6,5 на сто и на лошите резултати от селскостопанския сектор на страната и дефицита в платежния баланс. През второто тримесечие на 2007 икономическият ръст на Румъния беше 5,6 на сто - ниво, което е два пъти по-високо от средното за ЕС (2,8 на сто по данни на Евростат).
Специалистите очакват ръст от 5 на сто за цялата 2007 година, което е с 2,7 процентни пункта по-ниско от регистрирания през 2006 година растеж от 7,7 на сто. Според Националната комисия за прогнози в страната ръстът през 2007 година ще се забави до 6,1 на сто, а основните сектори, които ще отчетат повишение, ще са строителството и услугите, докато забавяне ще има в индустриалното производство.
Експертите от Raiffeisen очакват повишени стойности на инфлацията през следващите месеци вследствие на значителните увеличения на заплатите в страната с над 20 на сто от началото на годината. Неправителствените заеми и агрегираното търсене също ще повлияят на инфлационния натиск. С оглед на това се очаква Националната банка на Румъния да увеличи лихвените проценти поне с 0,5 на сто по време на следващата си среща, която ще се проведе на 31 октомври.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
fallback