fallback

Еврото с нов рекорд спрямо долара след срещата на Г-7

Финансовите министри на седемте най-развити държави не постигнаха обща позиция за слабите нива на американската валута

10:55 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Доларът падна до ново рекордно дъно спрямо еврото след срещата на Г-7, на която седемте най-развити държави в света не достигнаха до обща позиция по отношение на понижената стойност на американската валута.
Финансовите министри на САЩ, Великобритания, Япония, Германия, Италия, Франция и Канада запазиха тона от предишната си среща, заявявайки, че „повишената волатилност“ на валутите е „нежелателна“ и че стойността на паричните единици трябва да се определя на база техния фундамент, предава Bloomberg.
Обща позиция бе постигната по отношение на китайската валута. Финансовите министри от Г-7 заявиха, че Китай трябва да предприеме действия за повишаване стойността на юана, за да бъде избегнато напрежение между Пекин и основните търговски партньори на страната в лицето на САЩ и ЕС.
Рекордният излишък в търговския баланс на Китай беше сред основните теми на срещата, като според представителите на ЕС и Канада властите в Пекин облагодетелстват местните производители и така затрудняват търговията на чуждестранните си партньори. Според официалните данни китайската валута е поскъпнала с 3,9 на сто спрямо долара, което е наполовина по-малко от повишението на еврото (около 8 на сто) и далеч по-малко от рекордното поскъпване на канадския долар спрямо американската валута – 21 на сто от началото на годината.
На срещата беше обсъждана и политиката на Иран, като от Г-7 призоваха към повишено внимание на международните банки при отношенията им с мюсюлманската държава. Това беше продиктувано от данните на парижката организация Financial Action Task Force, според които Иран представлява значителна заплаха за стабилността на международната финансова система.
След края на срещата американската валута отстъпи до нов рекорд спрямо еврото. Той беше отбелязан в 2:45 българско време днес, когато едно евро се разменяше за 1,4346 долара. Последва поскъпване на долара до 1,4307 в 7:00 часа и ново поевтиняване до 1,4335 EUR/USD в 10:15. Към 10:45 едно евро се разменя за 1,4313 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 31.08.22 г.
fallback