fallback

В очакване на срещата на Г-7

Погледите на валутните спекуланти са насочени към предстоящия сблъсък в позициите на САЩ и ЕС относно лихвената политика

16:48 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес във Вашингтон ще се проведе среща на финансовите министри от седемте най-развити страни в света (Г-7). Срещата е първа след събитията на финансовите пазари от август и септември и се очаква на нея да бъде обърнато сериозно внимание на рекордно ниските стойности на долара от последните седмици. Останалите теми, които ще се обсъждат, са валутната политика на азиатските държави, кредитните условия и ликвидността на пазара, съобщава Bloomberg.

По отношение на американската валута се очаква представителите на САЩ да заемат позиция, че водещите икономики трябва да се въздържат от вдигане на лихвените проценти. Аргументите за това са данните за инфлацията, които показват, че засега в развитите икономики не се наблюдава сериозен инфлационен натиск.

Освен това, ако Фед предприеме ново понижение на лихвите, американската валута ще падне още по-ниско, което неминуемо ще доведе до нови повишения при цените на суровините и горивата. Връзката е ясна – на световните борси стоките се котират в долари и когато зелените пари се обезценяват, продавачите компенсират курсовите разлики с по-високи цени.

Позицията на ЕС обаче е по-различна. Неотдавна ръководителят на Френската централна банка и член на борда на директорите на ЕЦБ Кристиан Ноайе заяви, че ръстът и стабилността на еврото идват в резултат на това, че единната валута на 13-те страни от еврозоната се превръща в „спасителен остров“ за инвеститорите.

Подобно е и мнението на председателя на Централната банка на Германия Аксел Вебер, според когото ЕЦБ вероятно ще повиши лихвите в еврозоната с цел да държи под контрол инфлацията. Според Вебер валутният курс в момента отразява реалното състояние на икономиката на 13-те страни, които са въвели еврото като обща разплащателна единица.

Основният проблем, който притеснява финансовите министри от Европа и Канада, е подценеността на азиатските валути. Акция по посока гъвкавост на валутния курс на Китай се провежда вече пета година от страна на САЩ, като тя доведе до отвързването на юана от фиксирания му курс през 2005 година, което позволи леко поскъпване спрямо долара. Сега обаче, въпреки по-ниските нива на долара, китайската валута поевтинява значително спрямо еврото и канадския долар, като от началото на годината спадът е съответно с 4,1 и 13 на сто.

Политиката, която водят властите в Пекин, се отразява негативно на производството в Европа и Канада, защото в резултат на евтиния юан китайските износители реализират по-големи печалби и подбиват цените, докато износителите от Канада и ЕС губят пазарен дял.

Днес в очакване на срещата на Г-7 валутната търговия беше относително стабилна. Еврото се задържа на нивата си от сутринта, като към 16:40 едно евро се разменя за 1,4280 долара. В 8:00 курсът беше 1,4297 EUR/USD, а най-високото ниво на европейската валута беше регистрирано в 9:00, когато едно евро се разменяше за 1,4311 долара.

Спрямо йената днес доларът и еврото поскъпват. Сутринта един долар струваше 115,10 йени, а в 16:40 курсът е 115,14 USD/JPY. Еврото повишава цената си от 164,58 EUR/JPY в 8:00 до 164,59 йени за евро в 16:35.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 20.08.22 г.
fallback