fallback

БВП на Великобритания запазва ръста си въпреки кризата

Икономиката на страната нараства с 0,8 на сто за третото реимесечие на годината по предварителни данни

12:15 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания запазва темпа си на растеж и се увеличава с 0,8 на сто през третото тримесечие, съобщават от Бюрото за национална статистика в Лондон. През трите месеца е отчетено забавяне на ръста в производството, който обаче е компенсиран от ръст в сектора на услугите. Данните са предварителни, като се очаква в началото на следващия месец да бъдат публикувани и окончателните резултати за показателя.

Като цяло производството забава ръста си до 0,2 на сто за периода юли-септември, което е с 0,5 процентни пункта по-малко от отчетеното през второто тримесечие нарастване с 0,7 на сто. От друга страна, секторът на услугите показва увеличение с 1,0 на сто спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен ръст от 0,9 на сто. Най-голям растеж има при хотелските и ресторантските услуги, транспорта и комуникациите.

Запазването на ръста на БВП, както и силните данни за пазара на труда засилват спекулациите за увеличаване на лихвите в страната. За да има по-голяма яснота по този въпрос, обаче трябва да се видят и данните за инфлацията в страната, защото това е основният показател, който се следи от Централната банка на страната.

Стабилният ръст на икономиката показва, че засега страната не е засегната сериозно от проблемите на финансовите пазари и кризата, която се разви във Великобритания около кредитната институция Northern Rock в средата на миналия месец.

Данните за БВП на Великобритания доведоха до поскъпване на британската лира. След като в 9:00 курсът беше 0,6983 паунда за евро, лирата поскъпна значително до 0,7001 EUR/GBP в 10:00. Последва силно поскъпване на британската валута и към 12:10 кросът е при ниво 0,6982 лири за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
fallback