fallback

Слаби данни за пазара на труда в САЩ

Молбите за помощ при първоначална безработица се увеличават повече от очакваното, компаниите се въздържат от наемане на нови служители

17:05 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Молбите за помощи при безработица в САЩ за седмицата до 13 октомври са се увеличили повече от очакваното. Отчетеният ръст е от 29 хил. молби, което е най-голямото повишение от февруари насам, съобщават от Министерството на труда на САЩ. Общият брой на подалите молби е 337 хил. души. Прогнозите на анализаторите бяха за увеличаване със 7 хиляди спрямо отчетените седмица по-рано 308 хил. молби. Средната стойност за последните четири седмици, която е по-стабилен показател за броя на безработните, се увеличава до 316 500, което е с 6 000 молби повече спрямо предходната седмица. Повишаването на първоначално безработните показва, че компаниите се въздържат от наемането на нови служители заради задълбочаващите се проблеми в жилищния сектор на страната и затегнатите условия за кредитиране, смятат икономисти, цитирани от Bloomberg. Намаляването на заетостта може да доведе до спад и на потребителските разходи, които в САЩ са на стойност около 2/3 от БВП. Броят на безработните, които продължават да получават помощи, се е увеличил до 2,534 млн. души за седмицата до 6 октомври, при положение, че предходната седмица са отчетени 2,515 млн. души. Най-големи съкращения се наблюдават при компаниите, свързани с жилищното строителство като ипотечни кредитори, производители на мебели и строители, докато засега останалите сектори не съобщават за намаляване на работниците. Днес бяха публикувани и данните за индекса на водещите индикатори в САЩ за септември. Той показва ръст от 0,3 на сто, което напълно отговаря на консенсусните прогнози. През август показателят отбеляза спад от 0,6 на сто спрямо юли.

Вчера в докладът на Фед, извстен като „Бежовата книга“, съобщиха, че пазарът на труда в по-голямата част от страната се свива заради съкращенията на работници. Докладът обхваща периода от края на август до пети октомври. Също вчера бяха публикувани и данните за потребителските цени и строителството в САЩ, които показват, че икономиката все още не може да се стабилизира въпреки понижаването на лихвите в страната до 4,75 на сто. Днес доларът отново отстъпи до рекордни стойности спрямо еврото. След като сутринта едно евро се разменяше за 1,4230 долара, американската валута отбеляза спад до рекордното ниво от 1,4303 EUR/USD в 15:55. Последва леко отстъпление на еврото и към 17:05 кросът е при 1,4292 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback