fallback

Продажбите на дребно във Великобритания с неочаквано висок ръст

Ръстът се дължи основно на големите разпродажби в магазините, смятат анализатори

14:41 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно във Великобритания през септември регистрират по-голям от очакванията ръст в резултат на най-големите намаления в магазините от близо три години насам.
Продажбите са се увеличили с 0,6 на сто спрямо август, когато увеличението е било 0,7 на сто, съобщават от Бюрото за национална статистика в Лондон. Прогнозите на специалистите бяха за увеличение на продажбите с 0,1 на сто спрямо август. На годишна база продажбите на дребно бележат ръст от 6,3 на сто, което е с 1,4 процентни пункта повече от регистрираната през юли стойност от 4,9 на сто.
Увеличение се наблюдава във всички отрасли с изключение на ремонтите услуги и продажбите извън търговската мрежа, към които спадат каталожната и интернет търговията. Според Джордж Бъкли, главен икономист в лондонския клон на Deutsche Bank, добрите данни за продажбите са в резултат на намаленията, но той смята, че това може да бъде последната позитивна новина заради повишените лихви и затегнатите кредитни условия, предава Bloomberg.
Вчера бяха публикувани данните за безработицата във Великобритания, които показаха, че тя се намира на най-ниското си ниво от 30 месеца насам. Въпреки това според прогноза на Bloomberg най вероятно ще станем свидетели на намаляване на лихвите в страната след следващата среща на Английската централна банка.
Към момента обаче от институцията не са на мнение, че лихвите трябва да бъдат променяни, което се вижда от изказване на председателя на АЦБ Марвин Кинг от началото на месеца, че лихвите няма да бъдат понижени, докато не бъдат дадени ясни доказателства, че кредитната криза ще забави икономическия ръст на Великобритания.
Днес британската лира поскъпва спрямо еврото. В 8:00 часа едно евро струваше 0,6975 паунда, като след известни колебания лирата отстъпи до 0,6978 EUR/GBP в 10:15. След данните за продажбите на дребно еврото отстъпи до 0,6966 EUR/GBP. Към 14:35 едно евро се разменя за 0,6972 лири.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback