fallback

Инфлацията в САЩ се увеличава, строителството се забавя

Потребителските цени в страната са се увеличили през септември с 0,3 на сто спрямо август

16:14 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за индекса на потребителските цени в САЩ показват, че инфлацията през септември се увеличава повече от очакваното. По данни на Министерството на търговията потребителските цени в страната са се увеличили с 0,3 на сто спрямо август. Консенсусната прогноза беше за ръст на инфлацията с 0,2 на сто след отбелязания през предходния месец спад с 0,1 на сто.
Основно влияние за по-високите цени са изиграли високите цени на горивата и вносът, които са резултат от ниските нива на долара спрямо основните валути. През септември доларът отбеляза исторически спад заради понижените с 0,5 процентни пункта лихви в страната. Основният индекс на потребителските цени, в който не се включват горивата и храните, запазва темпа си и за втори пореден месец отбелязва ръст от 0,2 на сто.
Днес бяха публикувани и данни за началното жилищно строителство и издадените разрешения за строеж през септември. Коригираните със сезонните колебания годишни стойности на двата показателя отбелязват по-голям от очакванията спад. Началното строителство е на стойност 1,19 млн., което представлява забавяне със 140 хил. строежа (10,2 на сто) спрямо август, когато беше отчетена стойност на показателя от 1,32 млн. нови строежа.
Издадените разрешителни за строеж също забавят ръста си. За месеца е отчетен спад от 1,226 млн. разрешителни, което представлява понижение от 7,3 на сто спрямо регистрираните през август 1,322 млн. Спрямо септември 2006, когато издадените разрешителни са били 1,654 млн., понижението е с 25,9 на сто.
Вчера финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън заяви, че проблемите от ипотечния сектор на САЩ ще продължат по-дълго от очакваното и могат да доведат до обявяването на над един милион ипотеки за необслужвани. В своя реч във Вашингтон той каза, че трудностите в жилищният сектор представляват най-големият риск за икономиката, предава AFP. Според Поулсън данните, че през следващите 18 месеца ще бъдат повишени лихвите по над 2 млн. кредита, които са сключени при условия на плаваща лихва, се обезпокояващи, защото не е ясно колко от тези кредити ще спрат да бъдат обслужвани.
Състоянието на жилищния сектор отново ще направи актуални дебатите относно лихвените проценти в страната, тъй като в сектора не се наблюдава подобрение въпреки понижените лихви през миналия месец. Все още не може обаче да се каже категорично дали от Фед ще предприемат мерки, защото в останалите сектори състоянието засега е стабилно, което се вижда и от данните за безработицата в страната.
Данните за жилищния сектор повлияха на търговията с долара и той отстъпи на еврото. Сутринта едно евро се разменяше за 1,4177 долара, като след известни колебания американската валута отбеляза най-силното си ниво в 10:20, когато едно евро струваше 1,4162 долара. Последва ръст на еврото, като към 16:00 кросът е на ниво 1,4281 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
fallback