fallback

Индустриалното производство в САЩ забавя ръста си през септември

Основна причина е стачката в GM и след нейното приключване се очаква производството да се увеличи заради повишената атрактивност на американския износ

18:12 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в САЩ през септември отбелязва ръст от 0,1 на сто, което представлява забавяне спрямо август, когато беше отчетено повишение от 0,2 на сто, става ясно от съобщение на Федералния резерв.
Забавянето на ръста беше очаквано от специалистите, тъй като ипотечната криза вече започва да дава отражение и върху реалния сектор. За данните влияние е оказала и стачката в General Motors, заради която беше намалено производството на автомобили, съобщава Bloomberg.
През септември спад от 0,1 на сто са отбелязали комуналните услуги, които отбелязаха значителен ръст от 4,6 на сто през август. Добивният сектор пък увеличава производството с 0,2 на сто след спада с 0,6 на сто, който беше отбелязан през август. Производството на трайни стоки се е понижило за втори пореден месец, като актуалният спад е 1,4 на сто.
Очакванията са през следващите месеци индустриалното производство да засили ръста си заради слабите нива на американската валута, които стимулират износа на страната. Това може да помогне и за преодоляване на риска от рецесия, но по този въпрос още няма яснота, защото повишаващите се цени на суровините могат да доведат до инфлационен натиск.
Като цяло прогнозите за икономически ръст на САЩ са за нива от около 2 на сто. Тази стойност е най-ниската от 2002 г. насам. В началото на годината очакванията бяха за ръст с 2,5 на сто, но проблемите в ипотечния сектор доведоха до ревизиране на прогнозите.
По всичко личи, че кризата все още не е отминала, което се вижда и от вчерашното изявление на председателя на Фед Бен Бернанке, че свиването на строителната индустрия ще се отрази растежа на икономиката през следващите години. За да бъдат избегнати бъдещи трудности според Бернанке Фед ще предприеме всички необходими мерки, съобщи BBC днес.
Днес стана ясно още, че международните инвеститори са продали финансови активи за рекордна сума през август, като по този начин са увеличили заплахата за забавяне на икономическия ръст и са допринесли за борсовия спад, става ясно от съобщение на финансовото министерство на САЩ. Нетната сума на продажбите на ценни книжа е 69,3 млрд. долара, което е значителна стойност на фона на ръста от 19,2 млрд. долара през юли.
Новините доведоха до ръст на долара спрямо еврото, който беше повлиян и от данните за инфлацията в еврозоната. По време на сутрешната търговия в 8:00 едно евро се разменяше за 1,4200 долара, като в 10:00 бе регистрирано най-високото ниво на европейската валута за деня от 1,4223 EUR/USD. След известни колебания към 18:00 кросът е на ниво 1,4156 долара за евро.
Спрямо йената днес американската валута отстъпва от позициите си. Сутринта един долар се разменяше за 117,36 йени, като последва спад на долара до 116,94 USD/JPY в 10:30, след което американската валута продължи да отстъпва и към 18:00 един долар струва 116,57 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
fallback