fallback

Икономическите очаквания в Германия изненадващо се запазиха без промяна

Показателят запазва стойността си въпреки проблемите във финансовия сектор, текущите условия обаче се влошават

14:30 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите очаквания в Германия за октомври изненадващо останаха непроменени спрямо предходния месец въпреки прогнозите, че ще бъде отбелязан спад основно заради затегнатите условия на кредитиране.
Индексът на икономическите очаквания, който се съставя от Центърът за европейски икономически изследвания (ZEW) е на стойност от минус 18,1 пункта. Нивото е същото като отбелязаното през предходния месец, а консенсусната прогноза беше за спад до минус 22,3 на сто, съобщава Bloomberg.
Индексът на ZEW за икономическите очаквания измерва настроенията на институционалните инвеститори и се изчислява на базата на проучване. Инвеститорите отговарят на въпроси, свързани с очакванията им за идния месец и на базата на предоставените отговори биват групирани в три групи – оптимисти, песимисти и неутрални. Индикаторът измерва разликата между оптимистите и песимистите. Така например, ако 45 на сто от запитаните инвеститори са оптимисти, 40 на сто песимисти, а 20 на сто - неутрално настроени относно икономическата атмосфера през следващия месец, то индикаторът ще отчете стойност от 5 (45-40).
Другият индекс, който се разработва от ZEW и измерва текущите условия в Германия, показва спад спрямо септември. Стойността на индекса на текущите условия за октомври е 70,2 пункта, или с 4,2 пункта по-малко от септември. Все пак спадът е по-малък от очакваното, като прогнозите бяха за понижение до 70,0 пункта.
Днес бяха публикувани и ревизираните данни за потребителските цени в Германия за септември. Те показват, че инфлацията в страната е забавила ръста си. При предварителните данни от националната статистика беше обявен ръст на потребителските цени с 0,2 на сто спрямо август, но ревизираните данни показват, че индексът е нараснал с 0,1 на сто.
Това довежда до забавяне на инфлацията и на годишна база, като актуалният ръст за периода септември 2006 – септември 2007 е 2,4 на сто, а не предварително обявените 2,5 на сто.
Данните за икономическите очаквания и понижената инфлация показват, че Германия не е засегната от кредитната криза до степента, до която се очакваше. Въпреки че инфлацията остава над заложения от ЕЦБ таргет от 2 на сто, може да се предположи, че заради силното евро, което носи загуби на европейските износители и така застрашава производството, може да се прибегне до намаляване на лихвените проценти в еврозоната.
Изказванията на ръководителите на институцията обаче са в противоположна посока. Това стана ясно и от изказването на председателя на Централната банка на Германия Аксел Вебер, който заяви миналата седмица, че ръстът на еврото е продиктуван от икономически реалности и че е по-вероятно лихвите да бъдат увеличени с оглед на ниската безработица и стабилният ръст, които могат да доведат до инфлационен натиск.
Новините около най-голямата икономика в еврозоната доведоха до спад на курса на еврото спрямо долара. По време на сутрешната търговия в 8:00 едно евро се разменяше за 1,4200 долара, като в 10:00 бе регистрирано най-високото ниво на европейската валута за деня от 1,4223 EUR/USD. Последва силен ръст на долара и към 14:10 кросът на двете валути е на ниво 1,4149 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
fallback