fallback

Индексът на водещите индикатори в Япония с голям спад

Понижението се дължи на обстоятелствата около финансовата криза, но според експерти реалното състояние на икономиката е на добро ниво

11:06 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Япония, който е най-широкият икономически показател за растежа на икономиката на страната, отбелязва значителен спад през август.
Стойността, обявена от статистическия офис на страната, е 30 на сто, което е повече от два пъти по-ниско от регистрираните през юли 72,7 на сто. Предварителните прогнози напълно съвпадат с отчетената стойност.
По принцип нива на индекса на водещите индикатори под 50 на сто се разглеждат като сигнал за забавяне на икономическия ръст в страната през следващите шест месеца. Индексът се съставя от 12 месечни индикатора, включващи борсовите цени, началното строителство, промишленото производство, износа и др.
Индексът на водещите индикатори дава относително ясна прогноза за икономическия растеж, но въпреки това в настоящия случай трябва да се вземат под влияние и проблемите, предизвикани от финансовата криза, която обхвана всички водещи икономики. Според голяма част от анализаторите именно тя е причината за ниското ниво на показателя, а реалното състояние на икономиката е далеч по-добро, съобщава Bloomberg.
Днес бе публикуван и т.нар. индекс на съвпадащите индикатори, който измерва текущите икономически условия в Япония. Стойността му за август е 83,3 на сто, което също съвпада с предварителните прогнози.
Данните за двата индекса се отразиха на търговията с йената и тя повиши леко позициите си спрямо еврото. От ниво 164,62 йени за евро в 8:00, когато бяха оповестени резултатите, японската валута поскъпна до 164,46 EUR/JPY в 11:00.
Спрямо долара в първите минути след 8:00 йената отстъпи от 116,46 йени за долар до 116,61 USD/JPY в 8:45. Последва поскъпване на японската валута и към 11:00 кросът е 116,50 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 06.09.22 г.
fallback