fallback

ЕЦБ и АЦБ запазиха лихвите непроменени

В еврозоната основната лихва остава 4,0 на сто, а в Англия - 5,75 на сто. Нивата бяха запазени заради все още неизяснените последствия от ипотечната криза

15:10 | 04.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Централните банки на ЕС и на Англия очаквано оставиха непроменени лихвените нива. АЦБ запази стойността на лихвения процент на 5,75 на сто, докато в еврозоната лихвите остават 4,0 на сто.
Относно лихвите в Англия анализаторите бяха единодушни, че няма да станем свидетели на промяна. Основната причина за това са проблемите във финансовия сектор, свързани с паниката, предизвикана от вложителите в Northern Rock. Данните за икономиката на страната са такива, че в близко бъдеще може да се очакват по-високи лихвени нива в страната.
ЕЦБ също реши да остави лихвения процент непроменен. В еврозоната решението обаче не бе така сигурно, както в Англия, поради разногласията между отделните страни членки. Така например, френската позиция беше за намаляване на лихвите с цел отслабване на еврото и възвръщането на атрактивността на европейския износ.
На противоположното мнение обаче застана Германия, чиито представители изтъкнаха обезпокоителните данни за инфлацията в еврозоната и ръста на производството. Според тяхната позиция едно понижаване на лихвите би довело до още по-голям инфлационен натиск - проблем, който е с най-голямо значение за ръководителите на ЕЦБ.
Днес бяха публикувани данни за очаквания икономически растеж на страните, въвели еврото като платежна единица. В най-новия си тримесечен отчет Европейската комисия изказва мнение, че икономическата активност в еврозоната все още е силна, но обръща внимание и на това, че съществува риск за растежа на 13-те икономики от зоната. Прогнозата на Комисията е, че растежът ще възстанови темповете от 0,5 на сто за третото и за четвъртото тримесечие на годината, след неочакваното забавяне до 0,3 на сто за периода април-юни.
От ЕК предупреждават, че въпреки обстоятелството, че за момента европейската икономика не е засегната от понижаването на икономическата активност в САЩ, не може да се твърди със сигурност, че няма да има пренасяне на негативните последствия от финансовата криза към Стария континент, предава информационният сайт ForexFactory.
Данните за лихвените проценти повлияха на търговията на британската лира и еврото спрямо долара. Лирата се движеше колебливо по време на сутрешната търговия, като в 11:00 един паунд струваше 2,0297 долара. В 13:00 британската валута поскъпна до 2,0344 GBP/USD, след което отстъпи в очакване на данните за лихвите до 2,0313 GBP/USD. След обявяването на решението на АЦБ в 14:00 паундът поскъпна до 2,0355 GBP/USD, a към 15:00 кросът на двете валути е 2,0337 GBP/USD.
Аналогично се разви и търговията на еврото с долара. В 8:30 двете валути се разменяха по курс 1,4095 долара за евро, след което доларът отстъпи до 1,4130 EUR/USD в 13:00. До обявяването на лихвите еврото отстъпи до ниво EUR/USD, a към 15:00 едно евро се разменя за 1,4101 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
fallback