fallback

Противоречиви данни за икономиката на САЩ, нов рекорден спад на долара

Данните за икономиката тласнаха американската валута надолу, спрямо еврото бе постигнат нов исторически минимум

17:22 | 28.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите на потребителите в САЩ през август се повишават повече от очакваното, което е сигнал, че ипотечната криза все още не е засегнала по-голямата част от икономиката на страната. Същевременно с това потребителското доверие в страната намалява за септември, стойността на индекса PMI за Чикаго също спада.
През август е отбелязан ръст на потребителските разходи с 0,6 на сто, съобщават от Министерство на търговията в САЩ. Според изследване на Bloomberg показателят трябваше да се увеличи с 0,4 на сто, колкото беше и ръстът му през юли.
Приходите на домакинствата за август пък се увеличават с 0,3 на сто. Предходният месец бе отчетен ръст от 0,5 на сто, а прогнозите бяха за забавяне на показателя до 0,4 на сто. Разликата между нарастването на доходите и увеличаването на разходите води до намаляване на спестяванията с 0,7 на сто спрямо 0,9 на сто през юли.
За второто тримесечие на годината се очаква потребителските разходи да се увеличат с 2,25 на сто 2,55 на сто през първото тримесечие. Прогнозите относно икономиката са за ръст от 2 на сто, което е най-бавният темп на растеж от 2002 година насам.
Днес бяха обявени и данните за потребителското доверие и разходите за строителство в САЩ. Индексът на потребителското доверие, който се изготвя от Мичиганския университет, намалява спрямо август с 0,4 пункта. Отчетената стойност за септември е 83,4 пункта. За август показателят беше на стойност 83,8 пункта, а специалистите очакваха този месец стойност от 83,9 пункта.
Разходите за строителство в страната изненадващо се увеличават през август с 0,2 на сто при очакван спад от 0,2 на сто. Предходния месец отбелязаният спад беше на стойност 0,4 на сто.
В 17:00 бяха публикувани и данните за индекса PMI за Чикаго, измерващ състоянието на икономиката в района. Tой отбеляза по-високо ниво от очакваното - 54,2 пункта, съобщиха от националната асоциация на мениджърите по доставките. Консенсусната прогноза бе индексът да отчете 53,5 пункта, като за месец юли стойността бе 53,8 пункта.
Показателят PMI се измерва, като мениджъри от местните бизнес структури отговарят на въпроси за бизнес климата и очакванията им за развитието на техните организации. Стойности над 50 пункта са индикатор за оптимистични настроения и за развитие на икономиката, а под 50 пункта – за обратното.
Днес доларът достигна поредно историческо дъно спрямо еврото. След като по време на ранната търговия едно евро се разменяше за 1,4137 долара, търговията вървеше променливо и между 14:45 и 15:30 доларът поскъпна от 1,4193 EUR/USD до 1,4178 EUR/USD. След известни колебания обаче американската валута се срина и премина границата от 1,42 долара за евро. Рекордното ниво от 1,4205 долара за евро бе отбелязана в 16:30.
Към 17:10 едно евро се разменя за 1,4210 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 02.09.22 г.
fallback