fallback

БВП на Великобритания по-голям от очакваното

Ревизираната прогноза идва в резултат на повишеното производство и ръста на услугите

12:21 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Британската икономика нараства през второто тримесечие на годината по-бързо от предварителните данни в резултат на ръста в сферата на услугите и производството.
БВП на Великобритания се повишава с 3,1 на сто на годишна база, като предварителните резултати, публикувани на 24 август, показваха ръст от 3,0 на сто, според данните на Бюрото за национална статистика в Лондон. Спрямо периода януари-март БВП на страната се увеличава с 0,8 на сто.
Очакванията на централната банка са в края на годината да бъде отчетен най-големият ръст от 2004 година насам, но това може и да не се осъществи заради банковата криза в страната и повишената цена на кредитирането, съобщи Bloomberg.
За тримесечието секторът на услугите е отбелязал увеличение с 0,9 на сто, а производството е нараснало с 0,8 на сто, след като и двата сектора отбелязаха спад от по 0,5 на сто през първите три месеца на годината. Резултатите за второто тримесечие бяха коригирани нагоре с 0,1 на сто.
Днес британската валута поевтинява спрямо еврото. След като в началото на търговията двете валути се разменяха по курс 0,7012 EUR/GBP, лирата поскъпна до 0,7002 паунда за евро. След публикуването на резултатите обаче еврото отбеляза ръст до ниво 0,7017 EUR/GBP към 12:15 часа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 07.09.22 г.
fallback