fallback

Търговският дефицит на Нова Зеландия намалява

След публикуването на данните за търговския баланс на Нова Зеландия валутата на страната отбеляза спад спрямо долара

10:35 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на Нова Зеландия през август отбелязва лек спад, тъй като вносът в страната се забавя повече от износа, съобщават от статистическото бюро на страната.
Дефицитът през август е в размер на 945 млн. новозеландски долара, което е близо до очакваните 925 млн. долара. През сравнимия период на миналата година беше регистриран дефицит в размер на 951 млн. долара. От началото на годината до август дефицитът по търговския баланс на страната е 6,43 млрд. новозеландски долара, което е с около 100 млн. по-малко в сравнение със същия период на 2006.
Вчера бяха публикувани данните за потребителското доверие в страната. Те показват първото от началото на годината увеличение, което се дължи главно на намаляването на безработицата до рекордно ниски стойности и увеличените износни цени на млечните продукти и маслото.
Показателят, който се изготвя от Westpac Banking Corp./McDermott Miller, нараства с 2,1 пункта до 113,5 пункта през третото тримесечие на годината, като стойностите над 100 показват оптимизъм сред анкетираните. За предходното тримесечие индексът е показал спад с 6,2 пункта спрямо периода януари-март.
Днес новозеландската валута отстъпва леко спрямо американския долар. През последните дни доларът понижи стойността си заради спекулациите, че Фед ще предприеме ново понижение на лихвите в САЩ. Кивито е отбелязало ръст от 4 на сто след последното намаляване на лихвите в най-голямата световна икономика.
След публикуването на данните за търговския баланс на Нова Зеландия валутата на страната отбеляза спад спрямо долара от ниво 0,7447 NZD/USD в 1:45 българско време до 0,7416 NZD/USD към 10:30.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 01.09.22 г.
fallback