fallback

Излишъкът в търговския баланс на Япония три пъти над прогнозите

Увеличеният износ и по-слабият внос довеждат до излишък в размер на 743,2 млрд. йени през август

10:00 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на Япония през август се е увеличил до 743,2 млрд. йени при предварителни очаквания за стойност от 233,5 милиарда йени, става ясно от публикуваните днес данни на Министерство на финансите в Токио. Основна причина за ръста на излишъка са увеличеният износ на автомобили и стомана и по-ниската стойност на вноса през месеца.
Японският износ нараства два пъти по-бързо от вноса, което е довело до почти четирикратно увеличение на излишъка, което се дължи на рекордните доставки за Европа и Азия. Това вероятно ще помогне за преодоляване на трудностите, предизвикано от намаленото търсене в САЩ, които към момента са основният пазар на японските стоки.
Износът през август нараства с 14,5 на сто, което е по-бързо от юли, когато беше регистрирано повишение от 11,8 на сто. При вноса се наблюдава ръст от близо до 5,7 на сто, което представлява около 1/3 от повишението с 16,9 на сто, отбелязано през юли.
Доставките за САЩ се увеличават с 4,6 на сто, което е близо три пъти по-голям ръст спрямо юли, докато износът за ЕС се е увеличил с цели 15,6 на сто. Най-голямо увеличение се наблюдава в експорта за Китай, който нараства с 23,8 на сто.
Основна част от нарасналия износ се пада на стоманата и автомобилите. Вторият по големина производител на сплави Nippon Steel увеличи през август прогнозите си за годишна печалба на рекордните 365 млрд. йени заради повишеното търсене на метали от страна на автомобилни концерни и корабостроителници. Според компанията глобалната кредитна криза не се е отразила на търсенето на суровините и то се увеличава непрекъснато, съобщава Bloomberg.
Въпреки положителните данни за износа на страната японската икономика изпитва трудности през последните месеци. Данните за БВП за второто тримесечие показаха най-голямото свиване от три години насам в резултат на намалените корпоративни инвестиции в страната. Заплатите също са се понижили до най-ниското си ниво от 2004 година насам, което означава, че неминуемо ще станем свидетели и на понижени потребителски разходи.
Новините оказаха влияние върху търговията с йената. След публикуването на данните за търговския баланс в 2:30 българско време японската валута отстъпи спрямо американския долар от ниво 114,58 USD/JPY до 114,96 йени за долар в 7:00 часа. Към 9:50 доларът поевтинява леко до ниво 114,88 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 31.08.22 г.
fallback