fallback

Доларът с нови рекордно ниски стойности

Щатската валута поевтинява заради прогнозите за ново понижение ма лихвите в САЩ и очакваните данни за продажбите на домове и потребителското доверие в страната

10:56 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американската валута продължава да понижава цената си и днес регистрира нов исторически минимум спрямо еврото. Това се дължи на очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ. Според прогнозите на търгуващите със съкровищни бонове лихвите в страната ще бъдат понижени поне още веднъж до края на годината, за да може икономиката да се успокои, съобщава Bloomberg.
След като миналата седмица Фед намали лихвите до 4,75 на сто доходността по двугодишните държавни облигации се е повишила до 4,05 на сто, което е доста близо до стойността на лихвения процент. По принцип доходността по облигациите с по-кратък матуритет е доста по-ниска от основния лихвен процент в съответната държава.
Статистиката показва, че при подобен ръст на доходността на съкровищните бонове за последните 20 години на три пъти сме били свидетели на понижаване на лихвите в САЩ. В тази насока е и изказването на Бил Грос, мениджър на най-големия фонд за облигации в света „Total Return Fund”, който заявява пред Bloomberg, че „американската икономика се нуждае от годишен ръст в размер на 2,5-3 на сто или в противен случай ще блокира”. Според него в исторически план винаги, когато е съществувала подобна ситуация, Фед е прибягвал до намаляване на лихвите в страната.
Сходен характер на казаното от Бил Грос има и изказването на бившия ръководител на Фед Алън Грийнспан, който миналата седмица заяви, че вероятността американската икономика да изпадне в рецесия е около 30 на сто.
Основна причина за спада на долара освен прогнозите за ново намаление на лихвите, са и очакванията относно данните за жилищния сектор и потребителското доверие, които трябва да бъдат публикувани утре. Според предварителните очаквания утрешните данни ще покажат най-ниското ниво на продажби на съществуващи домове от пет години насам и най-ниската стойност на потребителско доверие за последната година, става ясно от анкета на Bloomberg.
Спрямо еврото днес американската валута отстъпва до ново рекордно дъно, като към 10:45 курсът на двете валути е 1,4123 EUR/USD. Сутринта двойката се търгуваше по курс 1,4096 долара за евро.
Доларът отстъпва и спрямо паунда и японската йена. Британската валута поскъпва днес от ниво 2,0250 GBP/USD сутринта до 2,0270 към 10:45. Най-ниското си ниво доларът отбеляза в 9:15, когато една лира струваше 2,0303 долара. Спрямо йената американската валута отстъпва от 115,07 USD/JPY в 8:00 до 114,86 йени за долар към 10:45.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 30.08.22 г.
fallback