fallback

Изненадващ спад на продажбите на дребно в Канада

За втори пореден месец показателят има отрицателна стойност, като същевременно валутата на страната отбелязва рекордни върхове

15:52 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Канада отбелязаха неочакван спад през юли, съобщават от Националната статистика на страната. За месеца е регистрирана стойност на индекса на продажбите от минус 0,8 на сто, като предварителните прогнози на специалистите бяха, че няма да бъде отбелязана промяна в нивото на продажбите спрямо юни, когато бе регистриран спад от 0,9 на сто.

Продажбите в автомобилния сектор на страната спадат за втори пореден месец, като за юли понижението е с 3,4 на сто, а през юни регистрираният спад беше 2,9 на сто. Значителен е спадът при продажбите и в хранителния сектор (1,2 на сто), строителството (1,1 на сто).

Канадският долар отбелязва най-голямото си седмично повишение срещу американския от близо четири години. То е на стойност от 3,1 на сто, като по-рано през седмицата двете валути постигнаха паритет. Достигнатото ниво е близо до най-високото ниво на канадската валута, което е отбелязано през далечната 1976 година.

Днес канадският долар леко поевтинява спрямо американския. В 8:00 българско време двете валути се разменяха по курс 0,9944 USD/CAD, след което канадецът започна отстъпление. След излизането на данните за продажбите на дребно канадската валута поскъпна и към 15:45 един американски долар се разменя за 1,0499 канадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 30.08.22 г.
fallback