fallback

Ръстът на производството и услугите в еврозоната се забавя

Новината доведе до спад на еврото от новата рекордна стойност спрямо долара, която бе регистрирана днес

11:44 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Растежът в сферата на производството и услугите, които представляват около 2/3 от икономиката в еврозоната, се забавя повече от очакваното през септември, става ясно от предварителните прогнози на Royal Bank of Scotland.

Индексът, който се изготвя от институцията, е на стойност 54,5 за септември, след като предходния месец е регистрирана стойност от 57,4, съобщава Ройтерс. Предварителните прогнози бяха за понижаване на индекса до 56,9 пункта.

Индексът, чиито стойности над 50 означават растеж на икономиката, показва, че в еврозоната производството отбелязва ръст, макар за второто тримесечие неговият темп да е най-нисък от две години насам. Трудностите са предизвикани от ипотечната криза в САЩ и свързаните с нея проблеми на финансовите пазари.

Днес бяха публикувани и данните за текущата сметка на еврозоната за юли, които показват, че излишъкът силно намалява. За месеца е измерено превишаване на износа и едностранните плащания спрямо вноса на 13-те страни, въвели еврото като разплащателна единица, в размер на 1,7 млрд. евро, съобщават от Евростат. Очакванията бяха за излишък от 3,7 млрд. евро при регистриран през юли 2006 излишък от 7,3 млрд. евро.

Въпреки по-лошите от очакваното резултати днес еврото отбеляза нов рекорд спрямо долара. Слуховете, че американската икономика ще има нужда от още едно понижение на лихвите, за да се стабилизира, изстреляха еврото до ниво 1,4111 EUR/USD, след като по време на сутрешната търговия кросът на двете валути беше 1,4074 долара за евро.

След публикуването на данните за забавянето на растежа в еврозоната обаче американската валута успява да възвърне част от позициите си и към 11:30 едно евро се разменяше за 1,4067 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 01.09.22 г.
fallback