fallback

Молбите за помощи за безработица в САЩ спадат неочаквано

Безработицата в страната намалява до 1,9 на сто, седмичният спад е най-голям от юли насам

16:32 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, подали молба за помощ при безработица през последната седмица, е неочаквано нисък. За седмицата до 15 септември молбите са намалели с близо 9 хил. до 311 хил, става ясно от данните, публикувани от Министерство на труда в страната. Четириседмичният среден брой на първоначалните молби за помощ, който служи за по-точни прогнози също намалява, като от 320 750 миналата седмица през тази е спаднал до 324 250.

Предварителните прогнози на специалистите бяха за ръст на първоначалната безработица с 2 000 души спрямо миналата седмица, когато бяха подадени 319 хил. молби за помощи, съобщава Bloomberg. Като цяло броят на безработните спада до 2,544 млн. души за седмицата до 8 септември, което е най-ниското седмично ниво от 21 юли насам. За предходната седмица безработните в САЩ бяха 2,597 млн. души. Това довежда до спад в нивото на безработица в страната от 2,0 на 1,9 на сто.

Запазването на броят на работещите може да помогне на американската икономика да излезе от затрудненото положение, защото по този начин няма сериозно да намалеят потребителските разходи. Както е известно, във вторник Фед понижи лихвите в страната, което доведе до оптимистични прогнози за развитието на икономиката занапред. Доколко обаче тя е засегната от кризата към момента не е ясно и затова данните за безработицата се следят с изключително голямо внимание.

Днес доларът отбеляза рекордно ниски стойности спрямо еврото. След като сутринта едно евро струваше 1,3975 долара, към момента американската валута се обезценява до 1,4047 EUR/USD. Най-ниското ниво доларът регистрира в 10:30 българско време, когато курсът беше 1,4054 долара за евро.

В 17:00 днес се очаква гуверньорът на Федералния резерв Бен Бернанке да направи изявление относно паричната политика на страната и прогнозите за развитието на икономиката. Изказването предизвиква интерес, защото понижените лихви в САЩ доведоха до спад в цената на американската валута през последните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 11.09.22 г.
fallback