fallback

Неочакван ръст на продажбите на дребно във Великобритания за август

Показателят нараства заради рекордната заетост в британската икономика, паричното предлагане в страната също се увеличава

13:54 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на индекса на продажбите на дребно във Великобритания за август е 0,6 на сто, показват данните на Бюрото за национална статистика в Лондон. Предходният месец също бе регистрирано увеличение на показателя с 0,7 на сто. Предварителните прогнози бяха за запазване на индекса на продажбите без промяна.

Ръстът на показателя е предизвикан от повишаващите се цени на жилищата и рекордната за страната заетост през последните месеци. Продажбите на храна в страната отбелязват най-голямото си повишение от юни 2006 насам - 1,3 на сто. Потребителите са похарчили през август с 1,6 на сто повече за обувки и дрехи, а за домакински стоки – с 2,5 на сто по-малко.

Днес бяха публикувани и данните за паричното предлагане в страната за август. Те показват, че най-широкият паричен агрегат М4 се е увеличил с 13,5 на сто на годишна база, което може да се приеме като сигнал за бъдеща инфлация в страната. С цел да предотврати това Централната банка увеличи лихвите в страната през юли. Ново увеличение обаче вероятно би повлияло негативно на изпадналите в затруднения финансови институции във Великобритания.

Днес британският паунд поскъпва спрямо американския долар. След вчерашното си отстъпление лирата се търгуваше по курс 1,9991 долара за паунд в сутрешните часове. Към 13:40 кросът на двете валути е 2,0078 GBP/USD, като най-голям ръст лирата реализира непосредствено след публикуваните данни за продажбите на дребно. Тогава една лира струваше 2,0099 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
fallback