fallback

Еврото достигна рекордни стойности спрямо щатския долар

Зелената валута запазва негативната тенденция, след като в сряда Федералният резерв понижи лихвите до 4,75%

10:31 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Курсът на еврото спрямо щатския долар днес достигна нови рекордни стойности. Към момента едно евро се разменя срещу 1,4045 долара.

Зелената валута запазва негативната тенденция, след като в сряда Федералният резерв взе решение за понижаване на основния лихвен процент в страната с 0,5 процентни пункта до 4,75%.

По-късно днес председателят на Фед Бен Бернанке ще направи изявление пред Конгреса на САЩ, като според анализатори той ще наблегне върху опасността от забавяне на икономическия растеж в резултат на кризата в сектора на недвижимите имоти.

Щатският долар достигна най-ниските си нива от 15 години насам спрямо индекс от шест основни валути, сред които британския паунд и японската йена. Към момента една лира се разменя за 2,0068 долара, а курсът на зелената валута спрямо йената е на ниво от 115,39.

Пазарните участници са повлияни и от слуховете, че Саудитска Арабия възнамерява да премахне фиксирания курс на своята валута към щатския долар, поради опасения от засилване на инфлацията. В случай че и други страни от Близкия Изток решат да превалутират своите резерви, зелената валута вероятно ще понесе значителни загуби, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
fallback