fallback

Дефицитът по текущата сметка на Нова Зеландия се увеличава

По-скъпият новозеландски долар през второто тримесечие на годината и по-високите експортни цени са довели до задълбочаването на дефицита

08:56 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Текущата сметка на Нова Зеландия показва увеличаване на дефицита през второто тримесечие на годината. Основна причина за това е по-силната валута на страната, която е намалила печалбите от износа и е увеличила разходите на банките по чуждестранните кредити.

За второто тримесечие е регистриран излишък от 13,6 млрд. новозеландски долара на годишна база, след като за предишното тримесечие е бил 13,52 млрд. също на годишна база, съобщават от Националната статистика на страната.

Данните за търговския дефицит на страната показват, че той се увеличава за пръв път от пет тримесечия насам в резултат на по-слабия експорт. Стойността му е 2,97 млрд. новозеландски долара, като за предходното тримесечие е бил 2,83 млрд.

Според прогнози на централната банка на страната дефицитът по текущата сметка ще продължи да се задълбочава, тъй като експортните цени продължават да нарастват. От институцията очакват стойността на дефицита да достигне 8,5 на сто от БВП до юни 2008, което е повече от регистрираните към юни 2007 година 6,8 на сто от БВП.

Новозеландският долар е поскъпнал през второто тримесечие с 8,5 на сто спрямо американския, като това е намалило печалбите на износителите от страната, става ясно още от статистиката.

Днес американската валута поскъпва спрямо новозеландската. След като преди обявяването на резултатите в 1:45 българско време двете валути се търгуваха по курс 0,7355 NZD/USD, към 8:50 новозеландският долар отстъпва до 0,7340 NZD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
fallback