fallback

Производствените цени в САЩ за август с по-голям от очаквания спад

На ниво производител е регистрирана дефлация в размер на 1,4 на сто спрямо юли

16:28 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на производствените цени в САЩ за август отбелязва по-голям от очаквания спад. Спрямо юли е регистрирано понижение от 1,4 на сто - най-голямото от октомври насам, съобщават от Министерство на труда в САЩ. За юли производствените цени нараснаха с 0,6 на сто, а консенсусната прогноза на специалистите за август беше за спад от 0,3 на сто.

Основният индекс на производствените цени, който не включва хранителните и петролните продукти, се покачва с 0,2 на сто. Прогнозата беше за запазване на ръста от 0,1 на сто, регистриран през юли.

На годишна база данните за индекса на производствените цени показват ръст от 2,2 на сто. Нарастването на цените се забавя спрямо юли, когато бе регистриран ръст на годишна база от 4 на сто. Основният индекс също забавя ръста си на годишна база от 2,3 през юли до 2,2 през август.

По-ниските от очакваните данни за инфлацията на ниво производител дават сигнал, че Фед може да намали лихвите в страната без да се получи инфлационен натиск. За това говори и индексът на вносните цени, който бе публикуван през миналата седмица. Показателят показа, че вносните стоки поевтиняват с 0,3 на сто през август.

Днес доларът поевтинява спрямо еврото. Търговията с американската валута е белязана от очакванията за предстоящото понижение на лихвения процент в САЩ. След като по време на сутрешната търговия едно евро се разменяше за 1,3835 долара, към 16:15 доларът губи около 50 пипса до ниво 1,3888 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 03.09.22 г.
fallback