fallback

Индексът NY Empire State за септември пада повече от очакваното

Кредитната криза допринася за по-ниските стойности на показателя, измерващ очакванията на мениджърите в Ню Йорк

16:03 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес бяха публикувани данните за септември на индекса Empire State, който измерва бизнес условията в Ню Йорк. Той отчете стойност от 14,7 пункта, което представлява спад от над 10 пункта спрямо предходния месец, когато бе регистрирана стойност от 25,1 пункта, става ясно от съобщение на клона на Фед в Ню Йорк. Консенсусната прогноза на специалистите беше за понижаване на индекса до 18,0 пункта.

Индексът Empire State се изчислява чрез проучване от клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Изпълнителните директори на компаниите в производствения сектор отговарят на въпроси, свързани с техните очаквания за бизнес условията в бъдеще. Стойностите на индекса се получават, като от положително настроените мениджъри се извади броят на отрицателно настроените. Така положителен резултат е показателен за очаквания за развитие на икономиката, а отрицателен – за свиване.

Настоящото понижаване на индекса идва като резултат от кризата в ипотечния сектор на САЩ и последвалите от нея затруднения за икономиката на страната. Обикновено по-ниските стойности на индекса водят и до спад в курса на американския долар.

Към момента не се наблюдават резки движения на долара и курсовете му спрямо основните валути се запазват на нива, близки до тези преди публикуването на данните в 15:30 българско време.

Като цяло по време на днешната сесия доларът беше стабилен, като погледите на трейдърите са насочени към предстоящата утре среща на Фед, по време на която се очаква да бъдат понижени лихвите в страната.

Двойката евро-долар се търгуваше в началото на днешната търговия по курс на 1,3877 долара за евро, а към 16:00 кросът е на ниво 1,3876EUR/USD.

Спрямо британската лира доларът регистрира ръст от 2,0084 GBP/USD сутринта до 1,9993 долара за паунд към 16:00 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
fallback