fallback

Продажбите на дребно и индустриалното производство в САЩ се забавят

Двата показателя отбелязват по-малки от очакваните ръстове през август, докато вносните цени намаляват с 0,3 на сто

16:31 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в САЩ нарастват по-бавно от очакванията през август, давайки по този начин поредното доказателство, че проблемите в икономиката ще се отразят на търсенето.

След като през юли бе отчетено повишение при продажбите на дребно с 0,5 на сто, за август ръстът на индекса се забавя до 0,3 на сто, става ясно от данните на Министерство на търговията на САЩ.

Покупателната способност на американците е затруднена основно от понижаващите се цени на жилищата и нарастващите разходи за теглене на кредити, предизвикани от проблемите в ипотечния сектор на страната.

Индустриалното производство в САЩ също нараства по-малко от очакваното. Регистрираният за август ръст на показателя е 0,2 на сто, което представлява забавяне в сравнение с 0,3 на сто през юли. Прогнозите на специалистите бяха, че темповете от юли ще се запазят и индустриалното производство отново ще се увеличи с 0,3 на сто.

Днес бяха обявени индексът на цените на вносните стоки за август и данните за текущата сметка на САЩ за второто тримесечие на годината. Текущата сметка на страната показва дефицит в размер на 191 млрд. долара спрямо 192,6 млрд. долара за същия период на 2006 г.

При вноса се наблюдава спад на цените от 0,3 на сто, докато прогнозите на специалистите бяха за ръст от 6 на сто, съобщава Bloomberg. Ръстът се дължи основно на високото ниво на долара през август и спада в цените на петрола и природния газ.

Днес доларът се търгува нестабилно спрямо еврото. В началото на днешната търговия курсът на двете валути беше 1,3868 долара за евро, след което в 10:00 американската валута отбеляза ръст до ниво 1,3892 EUR/USD. Последва нов спад и към 14:45 еврото спечели около 35 пипса до 1,3857 EUR/USD. След резултатите за продажбите на дребно и вносните цени американската валута се върна почти до нивата от обяд, но към момента отново губи от позициите си и към 16:20 кросът на двете валути е 1,3873 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 01.09.22 г.
fallback