fallback

Китай отново увеличи лихвите

Инфлацията в страната и рекордният излишък в платежния баланс принудиха властите да предриемат поредното повишение

13:33 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка повиши отново лихвения процент в страната, като това е петото увеличение от март насам. Целта е да бъдат забавени инфлацията и ръстът в цените на акциите, търгувани на борсата.

Едногодишната лихва се повишава до рекордно за последните девет години ниво от 7,29 процента от утре. Досегашната стойност на показателя беше 7,02 на сто, съобщава уеб страницата на Китайската народна банка. Лихвата по едногодишните депозити се увеличава от 3,6 на 3,87 на сто.

Най-бързо развиващата се икономика в света отбеляза рекорден излишък в търговския баланс за август, който значително е повишил паричните потоци към страната. Това, от своя страна, създава предпоставки за ръст на потребителските цени и допълнително поскъпване на акциите в Китай.

Основните проблеми на китайското правителство са свързани именно с борбата срещу прегряването на икономиката и инфлационните процеси. В последните месеци потребителските цени регистрират значителни ръстове, като само за август увеличението им беше с 6,5 на сто.

Сред мерките за ограничаване на паричното предлагане, които взима правителството в Пекин, са още продажба на държавни ценни книжа и либерализиране на възможностите за износ на капитал, като последното решение в тази насока позволи на китайците да инвестират на борсата в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
fallback